1 op 5 bedienden overweegt lager loon in ruil voor droomjob

‘Jobinhoud moet prominentere plek krijgen in dialoog tussen werkgever en medewerker’

De Belgische bediende is over het algemeen erg tevreden met zijn job. Dit komt voornamelijk door de jobinhoud en de goede sfeer en relaties met de collega’s. Loon komt pas op de derde plaats voor het bepalen van het werkgeluk. Dat blijkt uit een grootschalige jobtevredenheid enquête door Robert Half bij de Belgische bedienden. “Vandaag onderhandelen bedrijven en sollicitanten nog voornamelijk over het loon, maar nog te weinig over jobinhoud en flexibiliteit”, zegt Jeroen Diels, Director bij Robert Half.

  • Interessante jobinhoud en goede sfeer en relatie met collega’s zijn belangrijkste drijfveren van werkgeluk
  • Bedienden in kleinere organisaties en organisaties met flexibiliteit zijn vaker tevreden over job 
  • 1 op 5 bedienden overweegt lager loon in ruil voor droomjob
  • Dé redenen voor het overwegen van een andere job zijn het ontbreken van doorgroeimogelijkheden, nood aan een nieuwe uitdaging en ontevredenheid met het loon

Over het algemeen is de Belgische bediende tevreden over zijn huidige job: 8 op de 10 respondenten geven aan dat ze helemaal tevreden zijn over hun huidige functie. 16% is neutraal en 8% is compleet ontevreden. Dat blijkt uit de grootschalige jobtevredenheid enquête in opdracht van Robert Half.

Op de eerste plaats voor het bepalen van het werkgeluk komt een interessante jobinhoud (68%), gevolgd door een fijne sfeer en relatie met collega’s (62%) en een goede verloning (49%). Daarnaast noemt 34% het gevoel van zinvol werk te verrichten. Vrouwen leggen meer de nadruk op softe redenen zoals jobinhoud (72% versus 64% bij mannen) en een goede band met collega’s (70% versus 54%) dan mannen. Mannen geven op hun beurt een hogere prioriteit aan loon (55% versus 44%).

Een goede klik met de bedrijfscultuur is dus erg belangrijk: kandidaten kunnen het best al tijdens een sollicitatiegesprek grondig nagaan hoe de cultuur van de organisatie waarbij ze mogelijk aan de slag gaan in elkaar zit. 

“Zowel werkgevers als werknemers focussen vandaag nog veel op het loon,” zegt Jeroen Diels, Director bij Robert Half. “Toch weten we dat een goed loon snel vergeten wordt en nadien niet meer het werkgeluk bepaalt. Werkgevers moeten dus – zeker in tijden van talentschaarste – investeren in een sterke bedrijfscultuur en hun medewerkers inspraak geven in de jobinhoud. Werknemers zouden hier ook meer oog voor moeten hebben tijdens het solliciteren. Uit ons vorig onderzoek blijkt dat bedrijfscultuur en jobinhoud de voornaamste redenen zijn voor ontslag binnen de 6 maanden.”

Vast contract, kleine organisatie en flexibiliteit

Bedienden die in een kleine onderneming1 werken, geven significant vaker aan dat ze tevreden zijn met hun job (83% tegenover 69% in middelgrote ondernemingen2 en 75% in grote ondernemingen3). Bedienden uit grotere organisaties leggen dan weer meer de nadruk op loon voor het bepalen van hun werkgeluk (18% tegenover 9% in middelgrote bedrijven en 14% in kleine bedrijven).

Ook wanneer werknemers hun werkuren (deels) zelf kunnen bepalen, noemen ze zichzelf vaker tevreden (81%) dan wanneer ze vaste werkuren opgelegd krijgen (73%). Toch komt flexibiliteit pas op de vijfde plaats wanneer gevraagd wordt naar wat hen dan tevreden maakt in hun job.

De gelukkigste werknemers zijn dus werknemers in een contract van onbepaalde duur (77% tegenover 69%), in een kleine organisatie en met flexibiliteit in tijd.

‘De ideale job bestaat niet’

29% van de Belgische bedienden verwacht niet dat ze ooit hun ‘ideale job’ zullen bereiken. 1 op 3 (31%) geeft aan zijn of haar ideale job nog niet gevonden te hebben, maar wel een duidelijk actieplan te hebben om die functie te bereiken. 1 op 5 (19%) noemt de kans groot dat ze een lager loon zouden accepteren in ruil voor hun droomjob.

De meest voorkomende drijfveren van mensen die op zoek gaan naar een nieuwe job zijn het mankeren van doorgroeimogelijkheden (43%), de nood aan een nieuwe uitdaging (34%) en ontevredenheid met het loonpakket (33%).

Wanneer men werknemers extra wil motiveren, volstaat een loonsverhoging vaak niet. Jobtevredenheid wordt in de eerste plaats bepaald door het werk zelf en de bedrijfscultuur. Durf het gesprek aan te gaan met jouw werknemers hoe hun ideale job eruitziet en probeer daarin te faciliteren,” besluit Jeroen Diels

Over het onderzoek

Online onderzoek uitgevoerd door onderzoeksbureau iVOX in opdracht van Robert Half tussen 4 oktober 2019 en 15 oktober 2019 bij 1000 Belgische bedienden representatief op taal, geslacht, leeftijd en diploma. De maximale foutenmarge bij 1000 Belgische bedienden bedraagt 3,02%.

Over Robert Half

Robert Half, dat tot de S&P 500 behoort, is het eerste en grootste gespecialiseerde rekruteringsbedrijf ter wereld. Het bedrijf werd opgericht in 1948 en beschikt wereldwijd over meer dan 300 filialen waarvan 11 gelegen in België. Robert Half biedt rekruteringsoplossingen op maat voor tijdelijke, permanente en interim-managementopdrachten voor professionals gespecialiseerd in finance en accounting, financiële dienstverlening (bank- en verzekeringssector), IT, administratie en juridische materies. Meer info op www.roberthalf.be.

Een kleine onderneming (ko) is een zelfstandig bedrijf met minder dan 50 werknemers.

Een middelgroot bedrijf, in Vlaanderen kleine of middelgrote onderneming (kmo) genoemd, is de bedrijfssector die uit ondernemingen tot 250 werknemers bestaat.

Een grote onderneming is een bedrijf dat meer dan 250 werknemers telt.

Contacteer ons
Evy Vanderwaeven PR Consultant, Weber Shandwick
Evy Vanderwaeven PR Consultant, Weber Shandwick
Over Weber Shandwick Brussels

Over Weber Shandwick

Weber Shandwick is een toonaangevend internationaal communicatie- en engagementagentschap met een netwerk dat zich uitstrekt tot 78 landen en 129 steden over de hele wereld. Het diverse team van strategen, analisten, producers, designers, ontwikkelaars en campagnevoerders heeft de meest prestigieuze prijzen in de wereld gewonnen voor zijn innovatieve en creatieve aanpak en impactvol werk. Weber Shandwick was het enige PR-bureau dat in 2014 en 2015 op de Advertising Age Agency A-list stond en in 2017 en 2018 een A-List Agency Standout kreeg. Weber Shandwick werd in 2015, 2016 en 2017 uitgeroepen tot Global Agency of the Year door PRWeek. In 2010, 2012, 2014, 2015 en 2017 kreeg het agentschap The Holmes Report Global Agency of the Year award en in 2016 The Holmes Report’s Global Digital Agency of the Year award. Het bedrijf zet in op sterke expertise over verschillende sectoren en specialisaties, waaronder consumentenmarketing, bedrijfsreputatie, gezondheidszorg, technologie, public affairs, financiële diensten, betrokkenheid van werknemers, sociale impact, financiële communicatie en crisismanagement door gebruik te maken van zijn eigen sociale, digitale en analytische methodes. Weber Shandwick maakt deel uit van de Interpublic Group (NYSE: IPG). Voor meer informatie, zie: http://www.webershandwick.com.

Weber Shandwick Brussels
Avenue de Cortenbergh 100
B-1000 Brussels