100 jongeren kaarten samen de voedselvoorzieningsproblematiek van de toekomst aan

Jonge opiniemakers zoeken concrete oplossingen voor landbouw en voedselvoorziening tijdens de Youth Ag-Summit

Vrijdag 6 oktober 2017

  • Youth Ag-Summit vindt plaats van 9 tot 12 oktober 2017
  • Doel is om concrete oplossingen te formuleren voor wereldwijde duurzame landbouw
  • Drie groepen jongeren zullen de kans krijgen om hun ideeën te ontwikkelen met de hulp van Bayer
Vandaag gaat de derde editie van de Youth Ag-Summit van start waarbij 100 getalenteerde jongeren van over de hele wereld in Brussel samenkomen om een van ‘s werelds grootste uitdagingen te trotseren: een oplossing vinden om een steeds groeiende bevolking te voeden op een duurzame manier. Bayer organiseert deze summit in samenwerking met twee Belgische jonge landbouworganisaties, Groene Kring (GK) en de Fédération des Jeunes Agriculteures (FJA). Het hoofddoel van de conferentie is het aankaarten van de UN Sustainable Development Goals (SDGs) om een einde te maken aan hongersnood, voedselzekerheid te garanderen en duurzame landbouw te promoten.

Youth Ag  Summit

De Youth Ag Summit brengt zo’n 100 jonge opinieleiders in de landbouw uit 49 landen samen. Deze 18- tot 25-jarigen delen allemaal dezelfde passie voor landbouw en zullen de komende vier dagen hun vernieuwende plannen voor de sector met elkaar uitwisselen. Dit jaar luidt het thema van de conferentie “Feeding a hungry world” en werken de afgevaardigden rond de uitdaging van voedselvoorziening in de toekomst. De jongeren krijgen de kans om samen innovatieve, duurzame en concrete oplossingen uit te werken in groep. Ze zullen hierbij geholpen worden door experten waaronder Professor Louise O. Fresco van Wageningen University & Research, Caleb Harper, Directeur van Open Agriculture (OpenAG) initiative, MIT Media Lab en Hugh Evans, CEO van Global Citizen.

Aan het einde van de summit, zullen de deelnemers hun projecten voorstellen. Bayer zal de sterkste ideeën selecteren en daarna de ontwikkeling ervan financieren. De ideeën van de jongeren kunnen dus wereldwijd innovatie aanwakkeren binnen de landbouw en hun projecten in hun thuisland in de praktijk kunnen omzetten.

“Om de UN SDGs te bereiken moet iedereen zijn steentje bijdragen. Het is van cruciaal belang om jongeren in contact te brengen met wetenschap en duurzame landbouw en een beroep te doen op hun creativiteit om het hoofd te bieden aan deze grote uitdaging,” zegt Liam Condon, lid van de Raad van Bestuur van Bayer AG en voorzitter van de Crop Science Divisie. “De Youth Ag-Summit is altijd een bron van enthousiasme, creatief denken en innovatie – ik kijk er naar uit om te zien welke projecten dit jaar gepresenteerd zullen worden.” 

 

Drie Belgische afgevaardigden

In België zijn drie jonge opiniemakers geselecteerd om deel te nemen aan de summit op basis van een essay dat zij schreven over voedselvoorziening. De geselecteerden zijn:

  • Lucas van den Abeele, student Agro-ecologie aan de ULB. Lucas is 24 jaar oud en is afkomstig uit Gent.
  • Sara Helsen, een 18-jarige studente Bio-Ingenieur uit Alken.
  • Louis-Philippe Verstraete, een 23-jarige student Master in BioScience Engineering in Agriculture (UGent). Louis-Philippe is afkomstig uit Oostnieuwkerke.

De Summit wordt georganiseerd samen met de jongerenverenigingen Groene Kring en FJA. Met deze samenwerking hopen de verenigingen jongeren te stimuleren om nog meer na te denken over duurzaamheid, innovatie en verjonging in de landbouw. Uit eerder onderzoek is immers gebleken dat de kloof tussen de consument en de landbouwer erg groot is. Het beeld dat consumenten van landbouw hebben is vaak zeer verouderd en ze achten de landbouwsector weinig belovend voor jonge landbouwers.

“De delegates hebben allen heel wat moeite in hun proefstuk gestoken. De selectie werd gemaakt op basis van hun visie op duurzame voedselvoorziening en de rol die de landbouw hierin kan spelen. Hun bijdrage zal de basis van verdere discussie zijn tijdens de Youth Ag Summit. Wij vinden de bijdrage van de drie kandidaten alvast heel waardevol”, zegt Giel Boey, nationaal voorzitter van Groene Kring.

We kijken er naar uit om de delegates van over de hele wereld in Brussel te verwelkomen. We kunnen niet wachten om de jonge opiniemakers kennis te laten maken met verschillende landbouwuitdagingen, ook lokaal, en om te horen welke wereldwijde en lokale oplossingen zij in gedachten hebben. Vier dagen lang debatteren met zulke gepassioneerde jongeren, wordt een heel leuke ervaring”, zegt Guillaume Van Binst, secretaris-generaal van FJA. 

 

Bezoek www.youthagsummit.com, ontmoet de gedelegeerden en ontdek meer over de Summit. Volg het laatste nieuws via @YouthAgSummit of https://www.facebook.com/YouthAgSummit/.

 

Over de Youth Ag-Summit

De Youth Ag-Summit is een globale conferentie voor jongeren met als doel de volgende generatie opinieleiders in de landbouw met elkaar in contact te brengen en te inspireren. De Summit is de ontmoetingsplaats waar 100 jonge opinieleiders van 18 tot 25 van overal ter wereld hun visie te delen en een open dialoog aangaan over een van ‘s werelds grootste uitdagingen: hoe lossen we de voedselproblematiek op? De Youth Ag-Summit maakt deel uit van het Agricultural Education Program van Bayer CropScience en moet de aandacht vestigen op voeding en landbouw overal ter wereld.

Voor meer informatie over de Summit: www.youthagsummit.com.

Voor meer informatie over het Agricultural Education Program: www.ag-education.bayer.com

 

Over Groene Kring

Groene Kring is de grootste overkoepelende jongerenorganisatie in de Vlaamse land- en tuinbouwsector met zo’n 3.500 leden. Groene Kringleden kunnen er terecht voor ontmoetingen en informatieuitwisseling tussen jonge landbouwers. GK organiseert opleidingen rond ondernemerschap en faciliteert de overdracht van familiale landbouwbedrijven. Daarenboven behartigt GK de belangen van jonge landbouwers op regionaal, nationaal en internationaal niveau. Tot slot tracht GK ook de beeldvorming van de landbouwsector te positiveren. Voor meer informatie, bezoek www.groenekring.be

 

Over Fédération des Jeunes Agriculteurs

Fédération des Jeunes Agriculteurs (FJA) iseen landbouworganisatie die alle jonge landbouwers in het Waals Gewest vertegenwoordigt. FJA vertokt de stem van 2.800 leden en behartigt hun belangen op het nationale en Europese niveau. De organisatie organiseert ook trainingen en is erkend als professionele opleidingscentrum voor alle actoren en professionals werkzaam in de landbouwsector. Voor meer informatie, bezoek www.fja.be

 

Bayer: Science For A Better Life

Bayer is een wereldwijd opererende onderneming met kernactiviteiten in de Life Science-sectoren van de gezondheidszorg en de landbouw. Bayer wil met zijn producten en diensten de mens tot nut zijn en bijdragen tot een hogere levenskwaliteit. Tegelijkertijd creëert Bayer waarde via innovatie, groei en hoog winstpotentieel. Het concern staat voor duurzame ontwikkeling en erkent zijn rol als sociaal en ethisch verantwoordelijke ‘corporate citizen’. In het boekjaar 2016 telde Bayer ongeveer 115.200 medewerkers en bedroeg de omzet 46,8 miljard euro. De investeringen bedroegen 2,6 miljard euro en de R&D-uitgaven 4,7 miljard euro. Deze cijfers bevatten die van de hoogwaardige polymeren-business, die op 6 oktober 2015 als zelfstandige onderneming onder de naam Covestro op de beurs gebracht werd. Voor meer informatie, zie www.bayer.com .

 

Informatie voor de redactie:

Beeldmateriaal van printkwaliteit kan worden gedownload van internet op www.news.bayer.com .

TV en multimedia redacteurs kunnen kosteloos beeldmateriaal over Bayer downloaden of aanvragen via www.tv-footage.bayer.com.

 

Perscontact :

Lauren Heeffer

+32 494 87 38 12

lheeffer@webershandwick.com

 

Contact:

Joris Poppe

+32 471 48 14 03

Joris.Poppe@bayer.com

 

Toekomstgerichte verklaringen

Dit persbericht bevat mogelijk toekomstgerichte verklaringen gebaseerd op huidige veronderstellingen en voorspellingen van de directie van de groep Bayer of een subgroep. Door uiteenlopende bekende en onbekende risico's, onzekerheden en andere factoren kunnen de toekomstige werkelijke resultaten, de financiële situatie, de ontwikkeling of de prestaties van het bedrijf in de toekomst aanzienlijk verschillen van de schattingen die hier worden gemaakt. Genoemde factoren omvatten deze die besproken worden in de publieke verslagen van Bayer, die na te lezen zijn op de website van Bayer: www.bayer.com. Het bedrijf aanvaardt geen enkele aansprakelijkheid voor de bijwerking van deze toekomstgerichte verklaringen of aanpassingen aan toekomstige gebeurtenissen of ontwikkelingen.

Logo Youth Ag Summit
Poster Youth Ag Summit
Poster Youth Ag Summit
Poster Youth Ag Summit
Poster Youth Ag Summit
Over Weber Shandwick Brussels

Over Weber Shandwick

Weber Shandwick is een toonaangevend internationaal communicatie- en marketingbedrijf dat aanwezig is in 78 steden met een netwerk dat zich uitstrekt naar 128 steden over de hele wereld. Het gevarieerde team van strategen, analisten, producenten, ontwerpers, ontwikkelaars en campagneactivators van het bureau heeft de meest prestigieuze prijzen in de wereld gewonnen voor innovatieve, creatieve benaderingen en indrukwekkend werk. Weber Shandwick was het enige PR-bureau dat in 2014 en 2015 op de A-lijst van de AIO's was opgenomen en de enige PR-firma die in 2017 en 2018 een A-List Agency Standout heeft aangetoond. Weber Shandwick werd geëerd als PRWEEK's Global Agency of the Year in 2015, 2016, 2017 en 2018, het Global Agency of the Year van The Holmes Report in 2010, 2012, 2014, 2015 en 2017 en het Global Digital Agency of the Year van The Holmes Report van het jaar in 2016. Het bedrijf zet diepgaande expertise in over sectoren en speciale gebieden waaronder consumentenmarketing, bedrijfsreputatie, gezondheidszorg, technologie, public affairs, financiële diensten, werknemersbetrokkenheid, sociale impact, financiële communicatie en crisisbeheer, met behulp van gepatenteerde sociale, digitale en analytische methodes. Weber Shandwick maakt deel uit van de Interpublic Group (NYSE: IPG). Ga naar http://www.webershandwick.com voor meer informatie.

Weber Shandwick Brussels
Avenue de Cortenbergh 100
B-1000 Brussels