8 op de 10 managers krijgt personeel niet opgeleid voor digitale transformatie

8 op 10 managers heeft het moeilijk om hun personeel voor te bereiden op de digitale transformatie. Dat blijkt uit onderzoek van gespecialiseerd rekruteringsbureau Robert Half. Waar kmo’s vooral extern op zoek gaan naar de juiste profielen, verkiezen bedrijven met meer dan 250 werknemers voornamelijk om hun personeel intern op te leiden. “Het geloof bij de Belgische managers in de weg voor digitale transformatie is groot, maar de drempels zijn nog hoog,” zegt Jeroen Diels van Robert Half. 

Geloof in de digitale transformatie is hoog

Dat de digitale transformatie eraan komt, daar zijn de Belgische managers van overtuigd. Uit recent onderzoek van gespecialiseerd rekruteringsbureau Robert Half krijgen de Belgische managers hun personeel echter niet voldoende voorbereid op de digitale transformatie. Vooral bij grote bedrijven, waarbij bijna de helft kiest voor opleiding in plaats van rekrutering, geven 8 op 10 managers aan te worstelen met het opleiden van hun personeel.

KMO’s zetten sneller in op het aanwerven van nieuwe krachten, zowel tijdelijk (42%) als vast (40%). Maar ook bij de managers die rekruteren, geeft meer dan 6 op 10 (66%) aan het moeilijk te hebben met het vinden van kandidaten die de juiste technologische kennis hebben.  

Naast het rekruteren en het opleiden van personeel, blijken implementatie en verzet tegen verandering grote drempels zijn voor digitale transformatie volgens de ondervraagden. Digitale transformatie vereist immers bepaalde vaardigheden onder het personeel. Change management, ervaring en communicatievaardigheden worden als belangrijkste genoemd door de manager. Vrouwelijke managers hechten opvallend meer waarde aan communicatieskills dan mannelijke (70% vs. 50%).

Jeroen Diels, Director bij Robert Half: “Het blijft cruciaal om voldoende te investeren in een goed uitgestippeld opleidingsbeleid met frequente opleidingen en trainingen op maat. We zien trouwens dat soft skills zoals communicatieve vaardigheden belangrijker worden in het rekruteringsproces. Waar vroeger vooral gefocust werd op de hard skills, kiezen bedrijven steeds vaker voor een social fit met de toekomstige collega’s. Zo staren ze zich niet blind op specifieke hard skills die sowieso moeilijk te vinden zijn, wat ze dan weer kunnen compenseren door opleidingen te voorzien.” 

Geloof in directiecomité

Toch geven de managers aan vertrouwen te hebben in hun leiderschap als het op digitale transformatie aankomt. 85% van de managers in bedrijven met meer dan 250 werknemers gelooft dat hun directiecomité capabel is om de digitale transformatie in goede banen te leiden. Bij KMO’s is dit 7 op 10. Zij die niet in hun leiders geloven, wijten dit aan een gebrek aan communicatie (40%), technische kennis (40%) en ervaring in change management (37%).

 

Methodologie

Deze resultaten werden verkregen uit de Workplace Survey, een onafhankelijke enquête onder 200 Belgische CIO’s, 200 Belgische CFO’s, 300 Belgische senior managers met aanwervingsbevoegdheid en meer dan 23.000 medewerkers wereldwijd, waaronder 1.000 Belgen.

OVER ROBERT HALF

Robert Half, dat tot de S&P 500 behoort, is het eerste en grootste gespecialiseerde rekruteringsbedrijf ter wereld. Het bedrijf werd opgericht in 1948 en beschikt wereldwijd over meer dan 300 filialen waarvan 11 gelegen in België. Robert Half biedt rekruteringsoplossingen op maat voor tijdelijke, permanente en interim-managementopdrachten voor professionals gespecialiseerd in finance en accounting, financiële dienstverlening (bank- en verzekeringssector), IT, administratie en juridische materies. Meer info op roberthalf.be.

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Weber Shandwick Brussels

Over Weber Shandwick

Weber Shandwick is een toonaangevend internationaal communicatie- en engagementagentschap met een netwerk dat zich uitstrekt tot 78 landen en 129 steden over de hele wereld. Het diverse team van strategen, analisten, producers, designers, ontwikkelaars en campagnevoerders heeft de meest prestigieuze prijzen in de wereld gewonnen voor zijn innovatieve en creatieve aanpak en impactvol werk. Weber Shandwick was het enige PR-bureau dat in 2014 en 2015 op de Advertising Age Agency A-list stond en in 2017 en 2018 een A-List Agency Standout kreeg. Weber Shandwick werd in 2015, 2016 en 2017 uitgeroepen tot Global Agency of the Year door PRWeek. In 2010, 2012, 2014, 2015 en 2017 kreeg het agentschap The Holmes Report Global Agency of the Year award en in 2016 The Holmes Report’s Global Digital Agency of the Year award. Het bedrijf zet in op sterke expertise over verschillende sectoren en specialisaties, waaronder consumentenmarketing, bedrijfsreputatie, gezondheidszorg, technologie, public affairs, financiële diensten, betrokkenheid van werknemers, sociale impact, financiële communicatie en crisismanagement door gebruik te maken van zijn eigen sociale, digitale en analytische methodes. Weber Shandwick maakt deel uit van de Interpublic Group (NYSE: IPG). Voor meer informatie, zie: http://www.webershandwick.com.

Neem contact op met

Avenue de Cortenbergh 100 B-1000 Brussels

+32 2 894 90 00

webershandwick.be