Al eens aan professionele ondersteuning gedacht voor het bevorderen van het welzijn van je medewerkers?
Het einde van het verplichte thuiswerk lijkt nog ver weg en dat eist bij heel wat mensen zijn tol. Rekruteringsspecialist Robert Half benadrukt het belang van aandacht voor het mentaal welzijn van werknemers in deze uitdagende tijd. “Met de juiste ondersteuning kan je als bedrijf heel wat betekenen voor de mentale gezondheid van je werkkrachten. Hierbij externe professionele hulp betrekken, wordt nog te weinig gedaan, maar moedigen we absoluut aan”, zegt Leen Scheepens, Senior HR manager BeNeLux & France bij Robert Half.
Om van de derde golf in de coronabesmettingen een golfje te kunnen maken, hamert de overheid nogmaals op het belang van telewerk. Wie kan, moet van thuis te werk gaan, ook al weegt dat bij velen na al een lange tijd aan de home office gekluisterd te zitten zwaar op het gemoed.
“Telewerkmoeheid is hoe langer hoe meer een hot topic. De goede moed die velen hadden aan het begin van het verplichte telewerk zakt steeds verder weg en het gebrek aan ontspanningsmogelijkheden zorgt voor bijkomende druk. Het is belangrijk om als bedrijf wat tegengewicht te bieden en de nodige ondersteuning te voorzien”, zegt Leen Scheepens, Senior HR manager BeNeLux & France bij Robert Half.
Goede en open communicatie, betrokkenheid tonen en toezien op een haalbare workload zijn slechts enkele voorbeelden van hoe je als leidinggevende het mentaal welzijn van werknemers op de (thuis)werkvloer kan bevorderen. Externe hulp inschakelen, is een nog te vaak onontgonnen terrein.
Promoot professionele hulp
Denk bijvoorbeeld aan externe begeleiding of een telefonische hulplijn. Professionele hulp aanbieden, zorgt voor een nog groter vangnet voor werknemers die het moeilijk hebben.
Robert Half zelf biedt een Employee Assistance Programme (EAP) aan zijn werknemers aan. Het programma biedt werknemers tools voor support op verschillende vlakken: emotionele ondersteuning via sessies met een psycholoog, coaching met betrekking tot mentaal welzijn, maar ook meer praktische ondersteuning zoals eerstelijns juridisch & financieel advies.
Het EAP bestond al voor de corona uitbraak, maar werd sterk uitgebreid naar aanleiding van de crisis en de nood aan ondersteuning die deze met zich meebracht. In de VS, Canada en het Verenigd Koninkrijk is het aanbieden van dergelijk programma al veel sterker ingeburgerd dan in Europa, waar naar schatting slechts één op de vier bedrijven het ter beschikking stelt.
“Het EAP dat Robert Half aanbiedt, is breed en holistisch, met aandacht voor zowel mentaal, emotioneel, fysiek en praktisch welzijn. Het programma gaat zelfs nog een stapje verder, aangezien het toegankelijk is voor zowel werknemers als hun gezinsleden. Een Covid-19 toolkit, handige tips rond thuiswerken met kinderen en heel wat informatie rond praktische zaken als ouderschapsverlof of sociaal verlof kunnen ook hen helpen in deze bizarre tijd. Zo willen we het maximale uit het programma halen”, zegt Leen Scheepens.
Het succes van een EAP hangt nauw samen met het belang dat de organisatie eraan toekent. Het biedt namelijk de kans om medewerkerswelzijn blijvend op de agenda te plaatsen, en ook meer aandacht te besteden aan mentaal welzijn, waar intussen wel meer over wordt gesproken, maar waarvoor vele organisaties nog geen concrete oplossing klaar hebben.
Robert Half doet beroep op Workplace Options voor zijn EAP.
Over Robert Half
Robert Half, dat tot de S&P 500 behoort, is het eerste en grootste gespecialiseerde rekruteringsbedrijf ter wereld. Het bedrijf werd opgericht in 1948 en beschikt wereldwijd over meer dan 300 filialen waarvan 11 gelegen in België. Robert Half biedt rekruteringsoplossingen op maat voor tijdelijke, permanente en interim-managementopdrachten voor professionals gespecialiseerd in finance en accounting, IT, administratie en juridische materies. Meer info op roberthalf.be.