ANTWERPEN KOEKENSTAD OPENT 90 JAAR PRINCE EXPO IN HET STEEN

Tentoonstelling biedt komende 3 maanden duik in 90 jaar geschiedenis van de Prince Fourré koek van LU

Woensdag 5 april 2017 — Antwerpen Koekenstad, de expert in de rijke koekjesgeschiedenis van Antwerpen, opent vandaag in het Steen een nieuwe tentoonstelling die je meeneemt doorheen 90 jaar historiek van de Prince koek van LU. Negentig jaar geleden kwam de eerste Prince Fourré koek uit de oven bij de toenmalige fabriek van De Beukelaer in de Kievitstraat. Ondertussen, verschillende generaties later, is het één van de meest geliefde koekjes van West-Europa en kan de Prince Fourré op een zeer rijke en spraakmakende geschiedenis rekenen. De 90 Jaar Prince Expo loopt vanaf vandaag in Het Steen, en is gratis te bezoeken van woensdag tem zondag van 12u tot 17u en dat tot en met 30 juni.

Een prinselijk koekje

Eind 19de eeuw maakt Edward De Beukelaer een ‘Prince’ koekje op basis van zijn Crown-koek. Deze ronde, droge biscuit draagt het wapenschild van het Koninkrijk België en heeft adellijke kartelingen die de buitenrand aflijnen. Edward wil van deze koek een ‘Koninklijke koek’ maken. Hij overlijdt echter in 1919. Zijn echtgenote Jeanne, die hem opvolgt als voorzitter, neemt het idee over.

De Prince Fourré zoals we hem vandaag kennen, wordt geboren in 1927 in de Antwerpse fabriek. Het is een nieuwe versie van de tot dan toe droge Prince koek, met vanille vulling tussen twee biscuits.

De bekendheid en verkoop van Prince stijgen ter gelegenheid van de geboorte van prins Albert, de tweede zoon van koning Leopold III, in 1934. Omdat zijn oudere broer Boudewijn kroonprins is, is Albert voorbestemd om voor altijd de Prins van Luik te blijven.

 

Een tijdreis doorheen de geschiedenis van Prince Fourré

De 90 Jaar Prince Expo neemt je mee doorheen de rijke geschiedenis van het koekje dat negentig jaar geleden voor het eerst in Antwerpen gemaakt werd. Verwacht je aan een echte tijdreis doorheen de beginjaren, de flitsende jaren 70-80 tot hoe de Prince Fourré en de daarbijhorende prinsfiguur er vandaag uitziet. In de expo ontdek je onder andere de evolutie van het koekje in de winkelrekken (van blikken dozen tot folieverpakkingen), hoe de productie van Prince koekjes veranderde en reclamecampagnes doorheen de jaren. Bovendien kan je na je bezoek aan de expo ook een Prince koek proeven om je eigen herinneringen aan de koek op te roepen en te delen. Dit allemaal in de prachtige setting van hét kasteel bij uitstek, Het Steen.

“Wie kent er de Prince koek niet? Het valt op dat als je met familie of vrienden over het koekje spreekt er veel enthousiaste reacties komen”, zegt Ann Vereecken, Marketing Manager bij Mondelēz International – de huidige makers van de Prince Fourré. “Voor een negentigste verjaardag vinden we het dan ook belangrijk om deze geschiedenis, maar ook al die mooie herinneringen en ervaringen aan Prince samen te brengen in deze tentoonstelling. Ik kijk er naar uit om iedereens indrukken van de Expo te horen.”

“Dat Antwerpen een zeer rijke geschiedenis in koekjes en chocolade heeft, weten we al langer. De Beukelaar had bijna honderd jaar lang de grootste koekjesfabriek van Europa in de buurt achter het centraal-station”, zegt Piet de Lombaerde, de drijvende kracht achter Antwerpen Koekenstad. “Het verhaal achter de Prince Fourré is erg spraakmakend – het koekje is dan ook al decennia lang ver buiten onze landsgrenzen gekend. Met de negentigste verjaardag vonden we het dan ook het ideale moment om het verhaal achter dit koekje in een expo te gieten.”

De 90 Jaar Prince Expo opent de deuren voor het grote publiek op 6 april en is gratis te bezoeken van woendag tot en met zondag, van 12u tot 17u in Het Steen.

***

Voor meer informatie (niet voor publicatie)

Weber Shandwick, Erik Lenaers

elenaers@webershandwick.com

0485 96 00 63

 

Over Mondelēz International

Mondelēz International, Inc. (NASDAQ: MDLZ) is een wereldwijd snacking bedrijf, met een omzet van ongeveer $26 miljard in 2016. Het bedrijf is actief in 165 landen en voorziet consumenten van de meest lekkere momenten. Mondelēz International is wereldleider in koekjes, chocolade, kauwgom, snoep en poederdrankjes, met internationale merken als Oreo en belVita koekjes, Cadbury Dairy Milk en Milka chocolade en Trident kauwgum. Mondelēz International is een trots lid van de Standard and Poor’s 500, NASDAQ 100 en Dow Jones Sustainability Index.

Kijk op www.mondelezinternational.com of volg ons op Twitter via twitter.com/MDLZ.

Over Mondelēz International in België

Mondelēz International heeft sterke roots in België en is er al sinds 1870 actief. Het portfolio omvat belangrijke merken zoals Côte d’Or, LU, Milka, Philadelphia, TUC, LU Prince, Grany en Stimorol. België is de bakermat van iconische merken zoals TUC, LU Prince, Pims, LEO en Côte d’Or. Mondelēz International is er uniek gepositioneerd daar de voedingsproducent nr. 1 is in alle categorieën waar het aanwezig is (chocolade, koekjes, kauwgom en cream cheese). De onderneming stelt in de Benelux ruim 2100 mensen te werk en is gebaseerd in Mechelen. In België heeft de onderneming 3 productiefaciliteiten: een koekjes- en chocoladesite in Herentals (LU & Milka) en 1 fabriek in Namen voor smeltkaas. De koekjesfabriek in Herentals is één van de grootste koekjesfabrieken in Europa met een jaarlijkse productie van 72.000 ton koekjes.

Bezoek www.mondelezinternational.com en www.facebook.com/mondelezinternational voor meer informatie of volg ons op Twitter via www.twitter.com/MDLZ.

Erik Lenaers Account Director at Weber Shandwick

Over Weber Shandwick Brussels

Over Weber Shandwick

Weber Shandwick is een toonaangevend internationaal communicatie- en marketingbedrijf dat aanwezig is in 78 steden met een netwerk dat zich uitstrekt naar 128 steden over de hele wereld. Het gevarieerde team van strategen, analisten, producenten, ontwerpers, ontwikkelaars en campagneactivators van het bureau heeft de meest prestigieuze prijzen in de wereld gewonnen voor innovatieve, creatieve benaderingen en indrukwekkend werk. Weber Shandwick was het enige PR-bureau dat in 2014 en 2015 op de A-lijst van de AIO's was opgenomen en de enige PR-firma die in 2017 en 2018 een A-List Agency Standout heeft aangetoond. Weber Shandwick werd geëerd als PRWEEK's Global Agency of the Year in 2015, 2016, 2017 en 2018, het Global Agency of the Year van The Holmes Report in 2010, 2012, 2014, 2015 en 2017 en het Global Digital Agency of the Year van The Holmes Report van het jaar in 2016. Het bedrijf zet diepgaande expertise in over sectoren en speciale gebieden waaronder consumentenmarketing, bedrijfsreputatie, gezondheidszorg, technologie, public affairs, financiële diensten, werknemersbetrokkenheid, sociale impact, financiële communicatie en crisisbeheer, met behulp van gepatenteerde sociale, digitale en analytische methodes. Weber Shandwick maakt deel uit van de Interpublic Group (NYSE: IPG). Ga naar http://www.webershandwick.com voor meer informatie.

Weber Shandwick Brussels
Avenue de Cortenbergh 100
B-1000 Brussels