Belangrijke stap in de missie naar slaafvrije chocolade

Strategische samenwerking tussen Tony’s Chocolonely, Albert Heijn en Barry Callebaut zet de nieuwe standaard voor de sector inzake aankoop van cacao

  • Strategische samenwerking zet de standaard van de sector hoger om zo een leefbaar inkomen te garanderen voor de boeren
  • Nederlandse retailer Albert Heijn zal voor zijn merk Delicata cacao inkopen volgens de vijf aankoopprincipes van Tony Chocolonely
  • Tony’s Open Chain platform steunt andere chocoladebedrijven om mee te doen om de aanhoudende sociale problemen in de cacao samen aan te pakken

De Nederlandse impactorganisatie Tony’s Chocolonely, retailer Albert Heijn en chocoladeproducent Barry Callebaut gaan een strategisch partnership aan om een einde te maken aan kinderarbeid en moderne slavernij in de chocolade-industrie. Samen zullen deze bedrijven een nieuwe industriestandaard zetten en de druk verhogen op de gehele chocolade-industrie om structurele veranderingen te brengen om te werken naar een evenwichtiger verdeelde cacaoketen.

Met hun missie om chocolade 100% slaafvrij als norm te maken in chocolade, roept Tony’s Chocolonely sinds jaar en dag andere bedrijven op om hun voorbeeld van cacao-inkoop te volgen. Hun manier van werken is gebaseerd op directe relaties met cacaocoöperatieven, traceerbare cacao en een leefbaar inkomen voor cacaoboeren. Het bedrijf deelt alle details van zijn transparante toeleveringsketen onder Tony’s Open Chain – een open-source platform waar chocoladebedrijven toegang hebben tot alle nodige expertise om zo de sociale problemen uit hun eigen toeleveringsketen te elimineren. Het platform bevat ook tools zoals Tony’s Beantracker en het Child Labour Monitoring and Remediation System dat geïmplementeerd werd bij alle Tony’s partnercoöperatieven.

De grootste Nederlandse retailer Albert Heijn is het eerste bedrijf dat gebruik zal maken van Tony’s Open Chain. Wereldleider Barry Callebaut heeft als chocoladeproducent deze samenwerking mogelijk gemaakt dankzij zijn expertise in het verwerken van de gesegregeerde cacao naar chocolade.

“Dit is een gigantische stap voor de chocolade-industrie en een belangrijke beweging naar duurzame chocolade als industriestandaard tegen 2025,” zegt Antoine de Saint-Affrique, CEO van Barry Callebaut. “Dit is een fantastische kans om zowel samen te werken met de grootste retailer van Nederland en met een bedrijf dat zo begaan is met zijn slaafvrije missie als Tony’s Chocolonely. We kijken ernaar uit dit succesverhaal nog groter te maken dankzij onze logistieke expertise.”

De samenwerking tussen Tony’s Chocolonely’s, Albert Heijn en Barry Callebaut toont aan dat het mogelijk is om het verschil te maken op een grotere schaal en roept andere bedrijven in de sector op om mee te doen.

“Samen hebben we meer impact. Ik ben blij dat Albert Heijn en Barry Callebaut met ons in zee gaan op weg naar slaafvrije chocolade,” zegt Henk Jan Beltman, Chief Chocolate Officer bij Tony’s Chocelonely. “We hebben er altijd naar gestreefd om een voorbeeld te zijn voor anderen en hen te inspireren. Vanaf vandaag is onze impact groter dan alleen onze eigen chocolade. We zijn er zeker van dat dit nog maar de eerste stap is op onze weg om de sector te veranderen. Samen maken we chocolade 100% slaafvrij.

Vanaf maart 2019 zal Albert Heijn Delicata-chocolade verkopen gemaakt van enkel traceerbare cacaomassa. De bonen zijn tegen een hogere prijs ingekocht bij de partnercoöperaties van Tony’s Chocolonely in Ghana en Ivoorkust. Dankzij de vijf samenwerkingsprincipes van Tony's Chocolonely krijgt de cacaoboer een leefbaar inkomen en gaat anonimiteit uit de keten. Daardoor is duidelijk wie de cacaobonen verbouwt en onder welke omstandigheden dat gebeurt. Volgens Tony's Chocolonely, is extreme armoede de hoofdreden van de aanhoudende sociale problemen in de cacaosector. Deze problemen kunnen enkel opgelost worden wanneer bedrijven verder gaan dan certificering en een hogere prijs betalen dan de certificeringspremie.  

"We willen een verschil maken. Daarom vinden we het belangrijk om structureel bij te dragen aan een beter leven voor cacaoboeren. Alle Delicata-chocoladeletters en repen van Albert Heijn zijn sinds 2010 als eerste UTZ-gecertificeerd. Nu zetten we een belangrijke volgende stap om tot een transparante en duurzame cacao-keten te komen." aldus Henk van Harn, Vice President Houdbaar & Non Food Albert Heijn. “De receptuur en smaak van Delicata blijven onveranderd.”                                                                                                             

 

De drie bedrijven onthulden het nieuws van hun partnership vandaag op de Tony’s FAIR, Tony’s Chocolonely’s jaarlijkse vergadering in Amsterdam.

Over Tony’s Chocolonely (www.tonyschocolonely.com)

Tony’s Chocolonely wil chocolade 100% slaafvrij maken. Niet alleen hun eigen chocolade, maar alle chocolade wereldwijd. Tony’s Chocolonely is opgericht in 2005 door journalisten van de Keuringsdienst van Waarde toen zij erachter kwamen dat de grootste chocoladebedrijven ter wereld cacao verwerkten van plantages waar kindslaven werkten. Sindsdien is het Amsterdamse chocoladebedrijf uitgegroeid tot grootste chocolademerk in Nederland en verkrijgbaar in de US en meerdere Europese landen. Tony’s Chocolonely wil mensen bewust maken van de ongelijkheid in de chocolade-industrie, het voorbeeld geven dat chocolade maken anders kan en zo de chocolade-industrie inspireren om samen 100% slaafvrij de norm in chocolade te maken.

Albert Heijn (www.ah.be

In 2017 en 2018 werd Albert Heijn uitgeroepen tot de meest duurzame supermarktketen van Nederland. Dat is het resultaat van een groot aantal maatregelen dat het bedrijf heeft genomen om voedselverspilling en het gebruik van verpakkingsmaterialen stap voor stap te verminderen. Ook levert Albert Heijn een bijdrage aan de vermindering van overgewicht. Een ander belangrijk onderdeel van het duurzaamheidsbeleid is dat het bedrijf steeds meer productieketens en -processen transparant maakt.

Over Barry Callebaut (www.barry-callebaut.com)

Met een jaarlijkse omzet van ongeveer CHF 6,9 miljard (EUR 6,0 miljard / USD 7,1 miljard ) in het fiscale jaar van 2017/18, is de Barry Callebaut Group uit Zürich ’s werelds toonaangevende producent van hoogwaardige chocolade- en cacaoproducten – van het winnen en verwerken van cacaobonen tot het produceren van de beste chocolade, waaronder chocoladevullingen, decoraties en mengsels. De Group beheert bijna 60 productiefaciliteiten wereldwijd en heeft wereldwijd een diverse en toegewijde groep van 11.500 mensen in dienst. De Barry Callebaut Group levert aan de hele voedselindustrie, van industriële voedselproducenten tot ambachtelijke en professionele gebruikers van chocolade, zoals chocolatiers, banketbakkers, bakkers, hotels, restaurants en cateraars. De twee wereldwijde merken die voorzien in de specifieke eisen van deze gastronomische klanten zijn Callebaut® en Cacao Barry®. De Barry Callebaut Group spant zich in om duurzame chocolade tegen 2025 de norm te maken, om zo toekomstige cacaobronnen te garanderen en het levensonderhoud van boeren te verbeteren. De Group steunt de Cocoa Horizons Foundation in haar doel om vorm te geven aan een duurzame cacao- en chocolade-industrie.

 

BC_TONY_QUOTES_ENG.mp4

MP4 - 129 Mb

BC_TONY_QUOTES_NL.mp4

MP4 - 135 Mb

Erik Lenaers

Associate Director, Weber Shandwick

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Weber Shandwick Brussels

Over Weber Shandwick

Weber Shandwick is een toonaangevend internationaal communicatie- en engagementagentschap met een netwerk dat zich uitstrekt tot 78 landen en 129 steden over de hele wereld. Het diverse team van strategen, analisten, producers, designers, ontwikkelaars en campagnevoerders heeft de meest prestigieuze prijzen in de wereld gewonnen voor zijn innovatieve en creatieve aanpak en impactvol werk. Weber Shandwick was het enige PR-bureau dat in 2014 en 2015 op de Advertising Age Agency A-list stond en in 2017 en 2018 een A-List Agency Standout kreeg. Weber Shandwick werd in 2015, 2016 en 2017 uitgeroepen tot Global Agency of the Year door PRWeek. In 2010, 2012, 2014, 2015 en 2017 kreeg het agentschap The Holmes Report Global Agency of the Year award en in 2016 The Holmes Report’s Global Digital Agency of the Year award. Het bedrijf zet in op sterke expertise over verschillende sectoren en specialisaties, waaronder consumentenmarketing, bedrijfsreputatie, gezondheidszorg, technologie, public affairs, financiële diensten, betrokkenheid van werknemers, sociale impact, financiële communicatie en crisismanagement door gebruik te maken van zijn eigen sociale, digitale en analytische methodes. Weber Shandwick maakt deel uit van de Interpublic Group (NYSE: IPG). Voor meer informatie, zie: http://www.webershandwick.com.

Neem contact op met

Avenue de Cortenbergh 100 B-1000 Brussels

+32 2 894 90 00

webershandwick.be