Don’t Overwash – Wasgewoonten te sterk verouderd

90% van de kledingstukken wordt veel te vroeg afgedankt omwille van de fast fashion mentaliteit en foute of verouderde wasgewoonten. Door de wasgewoonten van onze kledingstukken te veranderen, kunnen we de levensduur van onze kleding verlengen én bijdragen aan het milieu – daarom stelt AEG het Care Label Project voor. Om dit project af te trappen lanceert AEG het nieuwe wasvoorschrift ‘Don’t Overwash’ (‘Was Niet Te Veel’). Daarnaast stelt het merk ook een exclusieve collectie designerkledij voor, met bijhorend wetenschappelijk getest verzorgingsadvies en een verzorgingshandleiding voor hedendaagse stoffen.

De textiel- en kledingindustrie heeft de op één na grootste impact op het milieu wereldwijd en blijft groeien. De sector draait een omzet van 169 miljard euro en stelt in Europa meer dan 1,7 miljard mensen te werk[1]. In België vertegenwoordigt deze industrie een omzet van meer dan 6,8 miljard euro en zet ze jaarlijks een groei van ongeveer 3% neer.[2] Het verbruik van textiel wereldwijd is sinds 2000 meer dan verdubbeld en er wordt verwacht dat dit verbruik tegen 2050 zal verdrievoudigen.

Jammer genoeg komt deze groei ook met een keerzijde. Fast fashion zorgt ervoor dat mensen vergeten hoe ze hun kledij correct moeten verzorgen. Vandaag wordt 90% van de kledingstukken veel vroeger afgedankt dan nodig. In 70% van de gevallen is dit te wijten aan het verbleken van kleuren, krimpen en vervormingen[3]. Dit kan vermeden worden door betere verzorgingsgewoonten. Onderhoud heeft een grote impact op de levensduur van kledij, als op het milieu. Nieuwe technologieën bieden een oplossing, maar desondanks zijn veel van onze wasgewoonten niet veranderd sinds de jaren ’50.

Om hier een antwoord op te bieden lanceert AEG samen met vooraanstaande partners uit de mode-industrie het Care Label Project.

“Het Care Label Project is een oproep om te breken met verouderde wasgewoonten, de fast fashion mentaliteit te veranderen en bij te dragen tot een maatschappij waar kledij wordt behandeld met respect”, zegt Arnaud Lhoest, Consumer Activation Manager Belux van AEG. “Een eerste stap naar deze verandering is het nieuw geïntroduceerde ‘Don’t Overwash’ wasvoorschrift,” gaat hij verder.

Verouderde wasvoorschriften in een wereld van fast fashion

Een internationale studie door Ipsos MORI in opdracht van AEG bracht de wasgewoonten van de Europeanen in kaart. De studie toont aan dat bijna 70% van de consumenten hun wasgewoonten overnemen van hun ouders.[4] Meer dan een derde geeft ook aan hun wasgewoonten nog nooit te hebben veranderd. Uiteindelijk kan de manier waarop mensen nu de was doen herleid worden tot de jaren ’50, generaties geleden, wanneer de eerste wasmachines verkocht werden.

Een andere bron van informatie over hoe om te gaan met specifieke kledingstukken en moeilijke stoffen zijn de wasvoorschriften. Meer dan de helft van de consumenten geeft in de enquête aan op wasvoorschriften te vertrouwen bij het doen van de was. Toch zijn wasvoorschriften slechts suggesties. Doorgaans is de werkelijke levensduur van stoffen langer dan aangegeven door de mode-industrie. Zo vermijdt de industrie dat consumenten boos worden als ze per ongeluk hun kledij kapotmaken. Daarnaast gaf een derde van de consumenten wasvoorschriften verwarrend te vinden.

“Leveranciers gebruiken vaak het wasvoorschrift ‘Dry Clean Only’ omdat ze geen verantwoordelijkheid willen nemen als een kledingstuk kapot gaat. Meestal kan je kledingstukken met wasvoorschrift ‘Dry Clean Only’ gerust wassen in de wasmachine op een lagere temperatuur,” zegt de Belgische ontwerpster Doriane van Overeem.

Veel consumenten wassen hun kledij op onnodig hoge temperaturen of kopen bewust geen stoffen die, volgens het wasvoorschrift, extra verzorging nodig hebben. Desalniettemin is de temperatuur aangegeven op het wasvoorschrift de maximale temperatuur waarop een kledingstuk gewassen kan worden, en dus geen suggestie. Deze twee factoren ontmoedigen consumenten om ‘ingewikkelde’ stoffen te kopen die ze zelf niet kunnen verzorgen, of moeten afgeven bij de stomerij. Slechts de helft van de consumenten geeft aan tevreden te zijn van het resultaat na het afgeven van kledij bij de stomerij.

“Bij het ondervragen van consumenten gaf bijna 40% aan dat ze vermijden om kledingstukken te kopen met het wasvoorschrift ‘Dry Clean Only’. Dit is iets waar fabrikanten aan moeten leren denken alvorens kledij routinematig te labelen met het wasvoorschrift ‘Dry Clean Only’,” zegt Arnaud Lhoest van AEG.

Deze gewoonten zorgen er ook voor dat mensen hun kledij te veel wassen op te hoge temperaturen. Dit maakt dat stoffen vroegtijdig verslijten wat hun levensduur verkort. In combinatie met een industrie die zich snel moet aanpassen aan nieuwe trends en zichzelf meerdere keren per jaar moet heruitvinden, resulteert dit in een fast fashion maatschappij die te veel kledingstukken produceert en niet genoeg inzit met deze stukken na verkoop. In België komt 79% van de winst van de textielindustrie uit kledij en accessoires[5].

Wat is het Care Label Project?

Met deze informatie als basis, initieerde AEG het Care Label Project om te breken met de hedendaagse wasgewoonten. Het project bestaat uit samenwerkingen met 14 opkomende designers uit heel Europa. Allemaal delen ze hun opinies en inzichten over hoe vernieuwde wasgewoonten de mode-industrie kunnen veranderen.

Naast de samenwerking met designers, sloeg AEG o.a. ook de handen in elkaar met prominente fabrikanten zoals adidas, Houdini (winnaar van de H&M en ELLE Conscious Award 2017), The Woolmark Company (een wereldwijde autoriteit op gebied van wol en eigenaar van het Woolmark kwaliteitslabel voor wol), Fashion Revolution (een non-profitorganisatie die de echte kost van mode onder de aandacht wil brengen), NOT JUST A LABEL (NJAL; ’s werelds grootste platform van opkomende designers) en Electrolux.

De mening van de designers over wasgewoonten, slow fashion en duurzame mode werden gebundeld in een reeks verfilmde ‘designer verhalen’. De video’s zijn beschikbaar op YouTube en op de website van AEG. De designers testten de AEG producten uit om zelf na te gaan of moderne technologie voldoende goed voor de meest delicate stoffen kan zorgen.

De kledingstukken die gebruikt werden voor de tests maken allemaal deel uit van de Care Label Collection, compleet met verzorgingsrichtlijnen om de levensduur van elk kledingstuk te garanderen. De designers kozen er ook voor om het nieuwe wasvoorschrift ‘Don’t Overwash’ aan hun huidige collecties toe te voegen om de boodschap te helpen verspreiden. Tim Labenda, een Duitse designer die voornamelijk met wol werkt en hiervoor een prijs kreeg van The Woolmark Company, zegt:

“Mensen vinden het moeilijk om voor hun wollen kledij te zorgen en ze denken dat ze het niet kunnen wassen of drogen. Met de nieuwste technologieën kan je bijvoorbeeld wol wel degelijk zeer gemakkelijk drogen. Je hoeft dus niet meer bang te zijn voor wol.”

Naast het creëren van de Care Label Collection en tests op echte designerstukken, maakte AEG ook nog een Modern Care Guide die te vinden is op de website. Deze gids bestaat uit actuele tips om ervoor te zorgen dat de levensduur van kleding verlengd wordt, met een kleinere impact op het milieu. Het moedigt mensen aan om hun verouderde wasgewoonten te laten voor wat ze zijn en aanhanger te worden van deze 20e eeuwse aanpak.

Het veranderen van de toekomst met één wasvoorschrift per keer

Europese gezinnen wassen gemiddeld 3.2 keer per week.[6] Wanneer dit niet gebeurt op een doordachte manier met machines en cyclussen die hierop afgestemd zijn, dan kan dit wassen een grotere impact op het milieu dan het groeien, verwerken en produceren van de stoffen samen. Gelukkig kan dit allemaal veranderd worden met behulp van moderne technologieën en vernieuwde zorggewoonten.

De wasvoorschriften zijn één van de belangrijkste informatiebronnen voor kledingzorg. Het Care Label Project introduceert een nieuw wasvoorschrift om consumenten iets bij te leren over duurzame zorggewoonten die aangepast zijn aan moderne technologieën. Dit nieuwe wasvoorschrift draagt “Don’t Overwash” als naam en staat voor het volgende:

Ga enkel naar de droogkuis wanneer nodig
40% van de consumenten geeft aan geen kledij te kopen die gemaakt is van een delicate stof omdat ze niet weten hoe ervoor te zorgen. Ook zegt 38% dat ze betalen om delicate stoffen te laten reinigen bij de droogkuis.[7] De droogkuis gebruikt chemicaliën die een negatieve impact hebben op de natuur, het menselijke lichaam [8] en de levenscyclus van jouw kledij. Veel kledij draagt het wasvoorschrift ‘Dry Clean Only’ maar kan perfect gewassen worden in een moderne wasmachine.

Was op lagere temperaturen
Het temperatuursymbool op gewone wasvoorschriften staat voor de hoogst mogelijke temperatuur waarop de stof gewassen kan worden. Met moderne wasmachines wordt het mogelijk om wasgoed grondig schoon te krijgen op 20 tot 30 graden lager dan dit maximum. Er kan al 60% bespaard worden op energie door van 40 naar 30 graden te gaan bij het wassen. Bovendien zorgt een vermindering van het aantal graden er ook voor dat het kledingstuk langer mee gaat.

Was minder
Bij elke wasbeurt worden zowel het milieu als kledingstukken belast. Was kleren dus niet onnodig uit gewoonte. Soms is het al genoeg om ze te laten verluchten of, beter nog, te stomen om ze op te frissen. Wanneer je de wasmachine gebruikt, was dan enkel wanneer dit volledig vol zit. Met moderne wastechnieken kunnen wasmachines hun lading wegen en de wascyclus hier aan aanpassen. Moderne wasmachines hebben ook zachtere programma’s die slijtage van vezels voorkomt.

Technologie als oplossing

De hedendaagse manieren om zorg te dragen voor kledij zijn eindeloos en moderne technologieën hebben het mogelijk gemaakt om kennis van binnen de industrie naar onze eigen huizen te brengen. Het AEG onderzoek en ontwikkelingslaboratorium heeft wastechnologieën ontwikkeld die het mogelijk maken om op lagere temperatuur te wassen en stoffen sterker te maken door het premixen van detergent en verzachters met water voor het in de trommel terecht komen. Zo worden alle stoffen gedroogd volgens hun specifieke noden en wordt stoomwassen mogelijk gemaakt, waardoor strijken overbodig wordt.

Het wassen op lagere temperature is zowel goed voor de kledij als voor het milieu. AEG vernieuwde de ‘ÖKOMix’ en ‘SoftWater Technologie’ om topresultaten te bereiken bij lagere wastemperaturen. Dit beschermt elke vezel zonder dat kleuren vervagen. Verder zorgen het ‘AbsoluteCare Systeem’ en ‘DualSense’ ervoor dat de wasmachines even zacht zijn voor je kleren als een handwas. De ‘AbsoluteCare’ technologie zorgt samen met de ‘HeatPump’ voor fragiele stoffen zoals wol, zijde, kant en pailletten zonder ze te overbelasten of te laten krimpen. Tot slot zorgt de AEG ‘PlusSteam’ voor wassen en stomen, waardoor strijken overbodig wordt.

 

[1] EURATEX, the European Apparel and Textile Confederation

[2] http://www.comeos.be/menu.asp?id=7539&lng=f

[3] P&G Unveils Latest Innovations in Fabric Care Based on Cognitive Science, on behalf of AEG

[4] Consumer laundry habits, Ipsos MORI 2016

[5]  http://www.comeos.be/menu.asp?id=7539&lng=f

[6] Volgens een studie, uigevoerd door UKCPI, ondersteund door Ginetex

[7] Consumer laundry habits, Ipsos MORI 2016

[8] http://eco-conception.be/fr/secteur/14-textile.html

Romain Adam

Weber Shandwick Brussels

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Weber Shandwick Brussels

Over Weber Shandwick

Weber Shandwick is een toonaangevend internationaal communicatie- en engagementagentschap met een netwerk dat zich uitstrekt tot 78 landen en 129 steden over de hele wereld. Het diverse team van strategen, analisten, producers, designers, ontwikkelaars en campagnevoerders heeft de meest prestigieuze prijzen in de wereld gewonnen voor zijn innovatieve en creatieve aanpak en impactvol werk. Weber Shandwick was het enige PR-bureau dat in 2014 en 2015 op de Advertising Age Agency A-list stond en in 2017 en 2018 een A-List Agency Standout kreeg. Weber Shandwick werd in 2015, 2016 en 2017 uitgeroepen tot Global Agency of the Year door PRWeek. In 2010, 2012, 2014, 2015 en 2017 kreeg het agentschap The Holmes Report Global Agency of the Year award en in 2016 The Holmes Report’s Global Digital Agency of the Year award. Het bedrijf zet in op sterke expertise over verschillende sectoren en specialisaties, waaronder consumentenmarketing, bedrijfsreputatie, gezondheidszorg, technologie, public affairs, financiële diensten, betrokkenheid van werknemers, sociale impact, financiële communicatie en crisismanagement door gebruik te maken van zijn eigen sociale, digitale en analytische methodes. Weber Shandwick maakt deel uit van de Interpublic Group (NYSE: IPG). Voor meer informatie, zie: http://www.webershandwick.com.

Neem contact op met

Avenue de Cortenbergh 100 B-1000 Brussels

+32 2 894 90 00

webershandwick.be