Europeana verzamelt migratieverhalen van Belgische families om Europees erfgoed te vieren

Migration collection days van Europeana van start in samenwerking met het House of European History in Brussel (15 tot 17 maart)

Dinsdag 6 maart 2018 — 2018 is het Europese Jaar van het Cultureel Erfgoed. Het Europa waarin we vandaag wonen is het resultaat van migratie van generaties na generaties die zich over het continent hebben verspreid met hun ideeën en cultuur. Om dat te benadrukken start Europeana, het Europese digitale platform voor cultureel erfgoed, de migration collection days en nodigt ze jong en oud uit om voorwerpen te delen die hun migratieverhaal vertellen.

De campagne gaat van start op 15 maart in samenwerking met The House of European History in Brussel. “Iedereen heeft een verhaal te vertellen over zijn afkomst en de momenten die zijn leven vorm hebben gegeven.  We willen dat mensen die verhalen en voorwerpen delen en dat ze ons helpen om ze online samen te brengen. Op die manier kunnen we de diversiteit en rijkdom van het cultureel erfgoed dat generatie na generatie doorgegeven wordt in heel Europa vieren,” zegt Harry Verwayen, Deputy Director at Europeana.

Met deze campagne wil Europeana betekenisvolle familievoorwerpen gebruiken om het verhaal van Europa en de mensen die er wonen te vertellen. Deze objecten kunnen variëren van foto’s tot brieven, postkaarten en recepten. Deze voorwerpen en verhalen zullen naast collecties van musea van over heel Europa staan om een groter beeld te schetsen van Europese migratiebewegingen tijdens de afgelopen eeuwen. Ze worden online vastgelegd voor het nageslacht en beschikbaar gesteld voor iedereen die ze wil ontdekken en gebruiken voor onderwijs, research, inspiratie en plezier.

Gezinsverhalen van over heel Europa vermengen

Europeana is een partner van het 2018 Europese Jaar van het Cultureel Erfgoed. Gedurende het hele jaar, zal Europeana een reeks evenementen organiseren in samenwerking met musea, bibliotheken, archieven en audiovisuele collecties om een nieuwe online collectie te vormen die toont hoe de stroom van mensen en ideeën bijgedragen heeft aan de rijkdom van Europa’s cultuur van vandaag. Als mensen deze evenementen niet kunnen bijwonen kunnen ze ook een bijdrage leveren via migration.europeana.eu/share

In België werkt Europeana samen met The House of European History, scholen, senioren en lokale initiatieven of gemeenschappen waaronder het Istituto Italiano di Cultura Bruxelles en Kuumba Flemish-African House.

Kick off in Brussel

Europeana nodigt alle bezoekers uit om hun familievoorwerpen en -verhalen te delen en mee te bouwen aan de online collectie van Europa’s rijke migratiegeschiedenis. Het hele jaar door worden er evenementen georganiseerd in heel Europa en het eerste driedaagse verzamelevenement zal plaatsvinden in het House of European History van 15 tot 17 maart.

“We zijn trots dat we deze Migration Collection Days met Europeana organiseren en mensen de kans geven om hun persoonlijke verhalen over verandering en ontmoeting in hun leven te delen. Dit onderwerp ligt dicht bij de missie van The House of European History en komt ook terug in onze tijdelijke tentoonstelling over het thema ‘Interacties’ en onze educatieve programma’s,” zegt Constanze Itzel, Director van The House of European History.

 

  

Over EUROPEANA

Europeana is Europa’s digitale platform voor cultureel erfgoed met een missie om “de wereld met cultuur te veranderen”. Europeana Collections is de digitale bibliotheek, museum, galerij en archief van Europa. Europeana biedt online toegang tot een uitgebreid gamma aan cultureel erfgoedmateriaal van boeken, foto’s, schilderijen tot televisie-uitzendingen en 3D objecten uit heel Europa die iedereen kan ontdekken, gebruiken en delen: voor onderzoek, educatieve doeleinden, en het creëren van nieuwe dingen. (@EuropeanaEU)

Over het Huis van de Europese geschiedenis

Het Huis van de Europese geschiedenis opende zijn deuren in mei 2017 in de Europese wijk in Brussel. De permanente tentoonstelling biedt bezoekers een unieke ervaring door hen onder te dompelen in de geschiedenis van de 19e en 20e eeuw en te laten ontdekken hoe de Europese integratie tot stand is gekomen. Bezoekers komen meer te weten over de oorsprong en ontwikkeling van Europa en maken kennis met de diversiteit van ons continent en de vele interpretaties van de Europese geschiedenis. In het onderwijsprogramma van het Huis worden de herinneringen, uiteenlopende ervaringen en gemeenschappelijke wortels van de Europese volkeren vanuit een trans-Europees perspectief verkend en wordt onderzocht hoe deze verband houden met het heden. Bezoeken zijn mogelijk in 24 talen en de toegang tot het museum is gratis.

 

 

 

Over Weber Shandwick Brussels

Over Weber Shandwick

Weber Shandwick is een toonaangevend internationaal communicatie- en marketingbedrijf dat aanwezig is in 78 steden met een netwerk dat zich uitstrekt naar 128 steden over de hele wereld. Het gevarieerde team van strategen, analisten, producenten, ontwerpers, ontwikkelaars en campagneactivators van het bureau heeft de meest prestigieuze prijzen in de wereld gewonnen voor innovatieve, creatieve benaderingen en indrukwekkend werk. Weber Shandwick was het enige PR-bureau dat in 2014 en 2015 op de A-lijst van de AIO's was opgenomen en de enige PR-firma die in 2017 en 2018 een A-List Agency Standout heeft aangetoond. Weber Shandwick werd geëerd als PRWEEK's Global Agency of the Year in 2015, 2016, 2017 en 2018, het Global Agency of the Year van The Holmes Report in 2010, 2012, 2014, 2015 en 2017 en het Global Digital Agency of the Year van The Holmes Report van het jaar in 2016. Het bedrijf zet diepgaande expertise in over sectoren en speciale gebieden waaronder consumentenmarketing, bedrijfsreputatie, gezondheidszorg, technologie, public affairs, financiële diensten, werknemersbetrokkenheid, sociale impact, financiële communicatie en crisisbeheer, met behulp van gepatenteerde sociale, digitale en analytische methodes. Weber Shandwick maakt deel uit van de Interpublic Group (NYSE: IPG). Ga naar http://www.webershandwick.com voor meer informatie.

Weber Shandwick Brussels
Avenue de Cortenbergh 100
B-1000 Brussels