Gespecialiseerde profielen erg gewild in financiële sector

Door de corona-pandemie zijn ook niet-financiële skills steeds belangrijker bij het aanwerven

De uitdagingen in de financiële sector waren de voorbije maanden ongezien. Elke nieuwe evolutie in de strijd tegen de corona-pandemie bracht onzekerheid met zich mee. Dat leidde ertoe dat een aantal nieuwe vaardigheden cruciaal werden in de sector. Tegelijkertijd blijft de vraag naar klassieke accountingprofielen groter dan het aantal kandidaten.

Nieuwe, cruciale vaardigheden in finance

Finance-medewerkers moesten de voorbije maanden telkens nieuwe scenario’s en prognoses uitwerken, en dat zonder referentiepunten uit het verleden. Budgetten en plannen werden dan ook maandelijks, wekelijks of zelfs dagelijks aangepast aan de nieuwe realiteit. Voor het eerst werd er ook op grote schaal rekening gehouden met niet-financiële factoren. Data moesten holistisch worden aangepakt, waardoor ook heel wat tools, KPI’s en protocollen nood hadden aan verfijning.

“Die nieuwe context zorgt ervoor dat men in de sector steeds meer op zoek gaat naar specifieke skills bij medewerkers. Flexibiliteit en aanpassingsvermogen zijn in deze omstandigheden uiteraard een must. Maar ook analytische vaardigheden en operationeel inzicht komen nu nog meer op de voorgrond. Communicatieve vaardigheden, tot slot, zijn absoluut noodzakelijk om als business partner mee te denken over de veranderingen en nieuwe analyses,” zegt Jeroen Diels, Director bij Robert Half.

Nog veel ruimte voor accountancyprofielen

Die nood aan nieuwe vaardigheden houdt niet in dat de huidige finance-professionals baan moeten ruimen. De vraag naar operationele accountingprofielen blijft bijvoorbeeld erg groot, groter dan het aantal kandidaten. Vooral gespecialiseerde profielen als AR/AP-accountants, GL-accountants en Senior Accountants zijn momenteel erg gegeerd.

Werkgevers zoeken dan ook volop naar alternatieven om hun personeelsbestand aan te vullen met de geschikte medewerkers. Zo ligt de focus nu op het aantrekken van carrièreswitchers, die door avondschool of bijscholing de nodige skills verwerven. Ook studenten komen in het vizier van rekruteerders. Nog voor ze zijn afgestudeerd, worden ze al uitgenodigd om te solliciteren. Op die manier krijg je een gevarieerd personeelsbestand, bestaande uit medewerkers met verschillende skills en achtergronden. 

“Er is duidelijk een switch merkbaar binnen accountancykantoren. Het zuiver verwerken van transacties wordt nu al vaak geautomatiseerd waardoor de nadruk op fiscaliteit en adviesverlening groter wordt. Profielen met een achtergrond in fiscaliteit hebben dus een streepje voor. Voor huidige medewerkers verhoogt dit een nood aan bijscholing, om ook in de toekomst relevant te blijven op de arbeidsmarkt,” aldus Jeroen Diels.

De meest gegeerde profielen in finance

Dat er nood is aan heel specifieke, opkomende profielen, mag duidelijk zijn. Het gaat dan bijvoorbeeld om FP&A-specialisten, ERP-specialisten en forensisch accountants. Maar ook de meer klassieke profielen blijven gegeerd. Zo is er nog veel ruimte voor finance managers, controllers en accountants, die vast in dienst zijn. De vaste medewerkers worden echter steeds meer aangevuld met tijdelijke werknemers, om ontbrekende vaardigheden in het bedrijf op te vangen of om erg drukke periodes te kunnen overbruggen. Het gaat dan bijvoorbeeld om credit controllers en GL-accountants.

“Mensen met het juiste profiel, die dan ook nog eens over de juiste vaardigheden beschikken, gaan dus absoluut een rooskleurige toekomst tegemoet in de sector,” besluit Jeroen Diels.

Nog meer lezen over de trends in finance, of benieuwd naar de lonen in de sector? Download dan nu onze Salarisgids 2021.

Over de Salarisgids

Onze studie is gebaseerd op: duizenden ingevulde vacatures en talrijke sollicitatiegesprekken via onze kantoren; lokale inzichten van onze consultants en managers; informatie van de Belgische federale regering: Algemene Directie Statistiek en Economische Informatie; talrijke professionele interacties met IT-, HR- en financeprofessionals; onze uitgebreide analyse van huidige en toekomstige rekruteringstrends.

Over Robert Half

Robert Half, dat tot de S&P 500 behoort, is het eerste en grootste gespecialiseerde rekruteringsbedrijf ter wereld. Het bedrijf werd opgericht in 1948 en beschikt wereldwijd over meer dan 300 filialen waarvan 11 gelegen in België. Robert Half biedt rekruteringsoplossingen op maat voor tijdelijke, permanente en interim-managementopdrachten voor professionals gespecialiseerd in accounting, financiële dienstverlening (bank- en verzekeringssector), IT, administratie en juridische materies. Meer info op roberthalf.be.

Contacteer ons
Over Weber Shandwick Brussels

Over Weber Shandwick

Weber Shandwick is een toonaangevend internationaal communicatie- en engagementagentschap met een netwerk dat zich uitstrekt tot 78 landen en 129 steden over de hele wereld. Het diverse team van strategen, analisten, producers, designers, ontwikkelaars en campagnevoerders heeft de meest prestigieuze prijzen in de wereld gewonnen voor zijn innovatieve en creatieve aanpak en impactvol werk. Weber Shandwick was het enige PR-bureau dat in 2014 en 2015 op de Advertising Age Agency A-list stond en in 2017 en 2018 een A-List Agency Standout kreeg. Weber Shandwick werd in 2015, 2016 en 2017 uitgeroepen tot Global Agency of the Year door PRWeek. In 2010, 2012, 2014, 2015 en 2017 kreeg het agentschap The Holmes Report Global Agency of the Year award en in 2016 The Holmes Report’s Global Digital Agency of the Year award. Het bedrijf zet in op sterke expertise over verschillende sectoren en specialisaties, waaronder consumentenmarketing, bedrijfsreputatie, gezondheidszorg, technologie, public affairs, financiële diensten, betrokkenheid van werknemers, sociale impact, financiële communicatie en crisismanagement door gebruik te maken van zijn eigen sociale, digitale en analytische methodes. Weber Shandwick maakt deel uit van de Interpublic Group (NYSE: IPG). Voor meer informatie, zie: http://www.webershandwick.com.

Weber Shandwick Brussels
Avenue de Cortenbergh 100
B-1000 Brussels