Meer dan 1 op 4 jonge bedienden overweegt carrièreswitch als freelancer

Flexibele verloning zit in de lift door vraag werknemers

Uit onderzoek in opdracht van het gespecialiseerd rekruteringsbureau Robert Half blijkt dat meer dan 1 op 4 jonge bedienden (<34 jaar) overweegt om als zelfstandige of freelancer aan de slag te gaan. Grootste drijfveer? Eigen baas kunnen zijn en meer flexibiliteit hebben. Het onderzoek toont verder aan dat de Belgische bediende snakt naar meer flexibiliteit, inzake plaats en tijd, maar ook wat verloning betreft. “In tijden van krapte op de arbeidsmarkt kunnen bedrijven het verschil maken op vlak flexibiliteit”, zegt Joël Poilvache, Director bij Robert Half.

  • Kwart van bedienden noemt kans groot dat ze van job veranderen als ze eigen loonpakket mogen samenstellen
  • Balans werk-privé belangrijkste factor bij het overwegen van een nieuwe job
  • 1 op 6 bedienden overweegt carrière als zelfstandige of freelancer

Gespecialiseerd rekruteringsbedrijf Robert Half deed onderzoek naar de werkopvattingen onder de Belgische bedienden. De voornaamste conclusie uit het onderzoek is dat het aanbieden van flexibiliteit het verschil kan maken in het aantrekken van talent.

Vooral op vlak van flexibele verloning kunnen bedrijven zich differentiëren. Uit het onderzoek blijkt dat een kwart van de bedienden (25%) de kans groot noemt dat ze van job zouden veranderen als ze elders een gelijkwaardige job aangeboden kregen met flexibele verloning, waar ze dus zelf een deel van hun loonpakket kunnen samenstellen.

Een salarispakket op maat, of het zogenaamde cafetariaplan, wint de jongste jaren aan populariteit. Het staat werknemers bijvoorbeeld toe om een deel van het brutoloon in te leveren voor andere manieren van verloning. Vooral bedienden jonger dan 34 jaar vinden dit belangrijk: 1 op 3 (33%) overweegt een nieuwe job in ruil voor flexibele verloning. Bij bedienden tussen 35 en 54 jaar is dit 1 op 4 (25%). Bij 55-plussers is dit nog maar 1 op 10 (10%).

Naast flexibele verloning, snakken Belgische bedienden ook naar meer algemene flexibiliteit. Bij het overwegen van een nieuwe job komt een goed loon en extralegale voordelen namelijk pas op de derde plaats (61%), na een goede balans werk-privé (71%) en goede woon-werk verbinding (67%).

“Werknemers vragen steeds vaker om glijdende werkuren en de mogelijkheid om op afstand te werken. Werkgevers die hierop inspelen hebben dus een streepje voor, en kunnen er ook zelf de vruchten van plukken: hun bedrijven zijn bijvoorbeeld concurrentieler, hun werknemers loyaler en beter gezind”, licht Joël Poilvache, Director bij Robert Half, toe. “Bedrijven die flexibel werken mogelijk maken, trekken ook meer diverse vaardigheden aan én verkleinen hun ecologische voetafdruk."

Eigen baas kunnen zijn doet dromen

1 op 6 Belgische bedienden wil echter nog een stap verder gaan en overwegen om  als zelfstandige of freelancer aan de slag te gaan. De voornaamste reden is zijn of haar eigen baas te kunnen zijn (54%), meer flexibiliteit in waar, wanneer en hoe ze werken (42%) en meer verdienen (39%).

Hierbij is het verschil in leeftijd groot: waar 1 op 4 Belgische bedienden jonger dan 34 jaar overweegt om een vast contract in te ruilen voor een carrière als zelfstandige of freelancer, is dit bij bedienden tussen 35 en 54 nog maar 13%. Onder de 55-plussers overweegt zelfs slechts 5% dit.

Dé reden voor jonge bedienden om als zelfstandige aan de slag te gaan is om de eigen baas te kunnen zijn (63%). 55-plussers doen dit om meer te kunnen verdienen (39,9%)

Opvallend, mannen zijn eerder geneigd dan vrouwen (23,5% versus 11,7%) om een vast contract in te ruilen voor een job als zelfstandige. Ook hoogopgeleiden (21,5%) overwegen dit meer dan bedienden met hoogstens een diploma hoger middelbaar onderwijs (12,5%).

Volgens Robert Half is het geen verrassing dat steeds meer bedienden een carrière als zelfstandige overwegen. De job van morgen, die ontstaat uit de nieuwe business modellen, marktconsolidaties en bovenal de digitale transformatie, is niet meer traditioneel. Organisaties gaan daarom op zoek naar nieuwe arbeidsvormen om op korte termijn bepaalde projecten in te vullen. Naar verwachting zal tegen 2027 ongeveer 20% van de arbeidsmarkt bestaan uit freelancers.

“Wij zien dat bedrijven steeds vaker korte termijncontracten aangaan met freelancers of contractors om vooral digitale projecten van beperkte duur op te vangen. Dit komt enerzijds door de krapte op de arbeidsmarkt en talentschaarste, en anderzijds door een groeiende vraag van voornamelijk jongere bedienden naar meer flexibiliteit en vrijheid in het kiezen van type projecten,” zegt Joël Poilvache.

Organisaties zullen op zoek moeten gaan naar nieuwe mechanismen om de relatie met hun part-time, freelance- en interim-krachten te versterken.  “In de toekomst zal ‘werk’ dus niet enkel bestaan uit de som van de verschillende jobs in de organisatie, maar gemeten en opgezet moeten worden als afzonderlijke delen waarbij veel verschillende arbeidsvormen betrokken zijn,” concludeert Joël Poilvache.

 

Over het onderzoek

Online onderzoek uitgevoerd door onderzoeksbureau iVOX in opdracht van Robert Half tussen 4 oktober 2019 en 15 oktober 2019 bij 1000 Belgische bedienden representatief op taal, geslacht, leeftijd en diploma. De maximale foutenmarge bij 1000 Belgische bedienden bedraagt 3,02%.

Over Robert Half

Robert Half, dat tot de S&P 500 behoort, is het eerste en grootste gespecialiseerde rekruteringsbedrijf ter wereld. Het bedrijf werd opgericht in 1948 en beschikt wereldwijd over meer dan 300 filialen waarvan 11 gelegen in België. Robert Half biedt rekruteringsoplossingen op maat voor tijdelijke, permanente en interim-managementopdrachten voor professionals gespecialiseerd in finance en accounting, financiële dienstverlening (bank- en verzekeringssector), IT, administratie en juridische materies. Meer info op roberthalf.be.

Evy Vanderwaeven

PR Consultant, Weber Shandwick

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Weber Shandwick Brussels

Over Weber Shandwick

Weber Shandwick is een toonaangevend internationaal communicatie- en engagementagentschap met een netwerk dat zich uitstrekt tot 78 landen en 129 steden over de hele wereld. Het diverse team van strategen, analisten, producers, designers, ontwikkelaars en campagnevoerders heeft de meest prestigieuze prijzen in de wereld gewonnen voor zijn innovatieve en creatieve aanpak en impactvol werk. Weber Shandwick was het enige PR-bureau dat in 2014 en 2015 op de Advertising Age Agency A-list stond en in 2017 en 2018 een A-List Agency Standout kreeg. Weber Shandwick werd in 2015, 2016 en 2017 uitgeroepen tot Global Agency of the Year door PRWeek. In 2010, 2012, 2014, 2015 en 2017 kreeg het agentschap The Holmes Report Global Agency of the Year award en in 2016 The Holmes Report’s Global Digital Agency of the Year award. Het bedrijf zet in op sterke expertise over verschillende sectoren en specialisaties, waaronder consumentenmarketing, bedrijfsreputatie, gezondheidszorg, technologie, public affairs, financiële diensten, betrokkenheid van werknemers, sociale impact, financiële communicatie en crisismanagement door gebruik te maken van zijn eigen sociale, digitale en analytische methodes. Weber Shandwick maakt deel uit van de Interpublic Group (NYSE: IPG). Voor meer informatie, zie: http://www.webershandwick.com.

Neem contact op met

Avenue de Cortenbergh 100 B-1000 Brussels

+32 2 894 90 00

webershandwick.be