Meerderheid van bedrijfsleiders laat klassieke angst voor mens versus machine achter zich en toont zich optimistisch over grotere kansen voor personeelsbestand dankzij intelligente automatisering

Gebruik maken van intelligente automatisering is cruciaal om door het productiviteitsplafond te breken en competitief te blijven

Donderdag 22 juni 2017 — Onderzoek van Avanade legt de nood bloot voor bedrijven om intelligente automatisering toe te passen binnen een tijdspanne van 3 jaar om de productiviteit op te krikken en zichzelf te blijven onderscheiden op innovatievlak.

Meer dan de helft van bedrijfsleiders wereldwijd heeft er vertrouwen in dat intelligente automatisering het huidige personeelsbestand eerder zal vergroten dan er simpelweg jobs vervangen zullen worden. Vandaag botsen heel wat bedrijven op een zogenaamd productiviteitsplafond waarbij het niet mogelijk is om de productiviteit te verhogen door middel van de traditionele aanpak die momenteel bestaat. Intelligente automatisering biedt nieuwe mogelijkheden om de concurrentie achter zich te laten.

Bedrijfsleiders moeten echter heel wat psychologische en culturele barrières omtrent intelligente automatisering overwinnen om succesvol te zijn. 79% van de respondenten geeft aan dat interne tegenstand bij verandering een belangrijk obstakel is om technologie op basis van artificiële intelligentie te implementeren in het bedrijf.

De opmerkelijkste bevindingen van het onderzoek zijn:

  • 31% van de bedrijven gebruikt vandaag reeds intelligente automatisering. Dit aantal zal tegen 2020 verdubbelen.
  • 86% van de bedrijfsleiders is overtuigd dat zijn bedrijf binnen 5 jaar zeker gebruik moet maken van intelligente automatisering om aan de top te blijven in hun vakgebied.
  • Volgens bedrijfsleiders zullen de belangrijkste voordelen van intelligente automatisering productiviteit (50%) en snellere time-to-market (45%) zijn.
  • Bijna de helft van de bedrijfsleiders wereldwijd (43%) denkt dat intelligente automatisering meer werknemers de mogelijkheid zal geven om meer tijd te besteden aan complexe opdrachten en innovatie. Consumenten die bevraagd werden in het VK, Amerika en Duitsland hebben dezelfde mening als bedrijfsleiders op dit punt.
  • 60% van de bevraagde consumenten stelt dat het waarschijnlijk is dat intelligente automatisering eerder jobs zal vervangen dan er bijkomende te creëren.

Het is duidelijk dat bedrijfsleiders nieuwe technologische mogelijkheden zullen moeten omarmen om relevant te blijven in een wereld die steeds meer gestuurd wordt door artificiële intelligentie. Bijna twee derde (60%) van de bedrijfsleiders stelt hierover dat een beter begrip van nieuwe technologieën, zoals artificiële intelligentie, en de mogelijkheid om een toegenomen personeelsbestand te managen (53%), belangrijker zal worden in de eerstvolgende 5 jaren dan traditionele bedrijfstakken zoals sales en marketing.

Avanade CEO Adam Warby verduidelijkt: “Bedrijfsleiders erkennen het potentieel van intelligente automatisering om de productiviteit te verhogen. Dit door meer toegevoegde waarde te halen uit data, en door werknemers te verlossen van repetitieve taken zodat zij kunnen focussen op handelingen die een menselijke interventie vereisen en menselijke toegevoegde waarde, zoals innovatie”.

Maar er blijft veel werk op de plank. Zo mogen bedrijfsleiders dan wel overtuigd zijn van het potentieel van intelligentie automatisering, de werknemers blijven nog steken in de klassieke angst van mens versus machine en moeten nog overtuigd worden. Om relevant te blijven, moeten bedrijfsleiders een duidelijke visie ontwikkelen op artificiële intelligentie en hun werknemers informeren en coachen over hoe intelligente automatisering de persoonlijke en professionele capaciteiten kan verbeteren”.

Avanade raadt bedrijfsleiders aan om een roadmap op te stellen die hulp biedt bij high-level gesprekken, evenals bij besprekingen met werknemers over wat intelligente automatisering betekent voor de werknemers.

Intelligente automatisering werd voor de respondenten van de survey beschreven als een vorm van artificiële intelligentie waarbij machines het proces van leren, beslissingen maken en acties van mensen nabootsen door middel van intelligentie op basis van doorgedreven analytics en cognitieve services. Voorbeelden van intelligente automatisering zijn chat bots, object/speech herkenning en natural language processing.

 

***

Over de survey

Avanade’s online survey werd uitgevoerd tussen mei en juni 2017 door Wakefield Research (www.wakefieldresearch.com), een onafhankelijk onderzoeksbureau. Het bevroeg 400 C-level werknemers en 400 IT decision makers in Amerika, Verenigd Koninkrijk, Canada, Italië, Duitsland, Japan en Zweden. In Duitsland, Amerika en VK werden ook 3000 consumenten bevraagd (1000 per markt).

Over Avanade

Avanade België biedt branchespecifieke oplossingen voor de Retail en Services industrieën en werd door Microsoft in 2016 zelfs benoemd tot Microsoft Dynamics Services Industries Partner.

Avanade is marktleider op het gebied van innovatieve digitale diensten, zakelijke oplossingen en door ontwerp gedreven ervaringen, die worden geleverd door de kracht van mensen en het ecosysteem van Microsoft. Onze professionals combineren hun technologische, zakelijke en industriële expertise om oplossingen te ontwerpen en te implementeren, en zo de nodige resultaten te boeken voor onze klanten en hun klanten. Avanade heeft 29.000 digitaal verbonden mensen in 23 verschillende landen, die klanten het best mogelijke denkwerk bieden door een samenwerkingscultuur gebaseerd op culturele verscheidenheid die de omgevingen waarin we werken reflecteert. Avanade werd opgericht in 2000 door Accenture LLP en Microsoft Corporation en is grotendeels in het bezit van Accenture. Meer informatie vindt u op www.avanade.be.

Over Weber Shandwick Brussels

Over Weber Shandwick

Weber Shandwick is een toonaangevend internationaal communicatie- en marketingbedrijf dat aanwezig is in 78 steden met een netwerk dat zich uitstrekt naar 128 steden over de hele wereld. Het gevarieerde team van strategen, analisten, producenten, ontwerpers, ontwikkelaars en campagneactivators van het bureau heeft de meest prestigieuze prijzen in de wereld gewonnen voor innovatieve, creatieve benaderingen en indrukwekkend werk. Weber Shandwick was het enige PR-bureau dat in 2014 en 2015 op de A-lijst van de AIO's was opgenomen en de enige PR-firma die in 2017 en 2018 een A-List Agency Standout heeft aangetoond. Weber Shandwick werd geëerd als PRWEEK's Global Agency of the Year in 2015, 2016, 2017 en 2018, het Global Agency of the Year van The Holmes Report in 2010, 2012, 2014, 2015 en 2017 en het Global Digital Agency of the Year van The Holmes Report van het jaar in 2016. Het bedrijf zet diepgaande expertise in over sectoren en speciale gebieden waaronder consumentenmarketing, bedrijfsreputatie, gezondheidszorg, technologie, public affairs, financiële diensten, werknemersbetrokkenheid, sociale impact, financiële communicatie en crisisbeheer, met behulp van gepatenteerde sociale, digitale en analytische methodes. Weber Shandwick maakt deel uit van de Interpublic Group (NYSE: IPG). Ga naar http://www.webershandwick.com voor meer informatie.

Weber Shandwick Brussels
Avenue de Cortenbergh 100
B-1000 Brussels