Melk als slaapmutsje: werkt het echt?
Elk jaar vindt op de laatste vrijdag voor het begin van de lente de Internationale Dag van de Slaap plaats. Het uitgelezen moment om na te gaan of melk nu effectief helpt om beter te slapen of niet. Want niets is zo heerlijk ontspannend als een kop warme melk voor het slapengaan, toch?
Melk als slaapmuts vindt vooral zijn oorsprong in het feit dat melk tryptofaan bevat. Tryptofaan is een essentieel aminozuur en voorloper van serotonine dat een rustgevend gevoel geeft. Serotonine wordt verder omgezet tot melatonine, een stof die de hersenen het signaal geeft het tijd is om te gaan slapen. In combinatie van een koolhydraatbron (bv. honing, banaan) zou tryptofaan nog beter worden opgenomen. Of dit effect ook echt opgaat met een kop melk met of zonder honing of een banaan, valt echter te betwijfelen omdat hiervoor veel meer tryptofaan nodig is dan je met de voeding kan binnenkrijgen.
Een kop warme melk voor het slapengaan kan ook op een andere manier helpen. Bijvoorbeeld omdat je er een vast ritueel van maakt, er de tijd voor neemt, het je gedachten verzet en je ontspant. Vasthouden aan dit ritueel is dus helemaal prima!
5 heerlijke en snelle recepten om jouw slaapmutsje naar een hoger niveau te brengen, vind je op lekkervanbijons.be. Slaaplekker!
Over VLAM
Het Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing (VLAM) verzorgt, in opdracht van het bedrijfsleven en van de Vlaamse Regering, in binnen- en buitenland de marketing van de producten en diensten van de Vlaamse landbouw-, tuinbouw-, visserij- en agrovoedingssector, met bijzondere aandacht voor een gedifferentieerd kwaliteitsbeleid. Met die promotie wil VLAM een toegevoegde waarde creëren die bijdraagt tot leefbare en duurzame sectoren in het belang van de bijdrage betalende marktdeelnemers en van de Vlaamse agrarische producent.
Perscontact Weber Shandwick
Maxine Libaers | mlibaers@webershandwick.com | +32 494 29 55 53