Onderzoek Robert Half: Covid-19 impact op functies, digitale transformatie en gewenste vaardigheden

  • 1 op 4 Belgische managers wil bestaande functies herdefiniëren
  • 1 op 3 ziet digitale transformatie als prioriteit
  • 30% vindt soft skills essentieel om om te gaan met Covid-19 onzekerheden

Covid-19 doet heel wat bedrijven en de economie in het algemeen fundamenteel transformeren. Gespecialiseerd rekruteringsbureau Robert Half ondervroeg meer 300 Belgische leidinggevenden om in kaart te brengen welke profielen en vaardigheden sterk gewild zijn bij managers die volop bezig zijn met het herdefiniëren van functies en zo willen inspelen op nieuwe groeikansen.

Functies worden geherdefinieerd

De pandemie heeft een aantal noodzakelijke veranderingen met zich meegebracht op vlak van waar, hoe en wanneer we werken. Bijgevolg ziet 27% van de managers in België momenteel de nood om bestaande functies te herdefiniëren als direct gevolg van Covid-19.  Nu bedrijven verandering willen omarmen en meer veerkrachtige, flexibele en wendbare arbeidskrachten aantrekken, wordt ook de talentpool veel groter.

"Talentpools over de hele wereld zijn plotseling uitgebreid omdat veel bedrijven hebben ontdekt dat ze effectief kunnen werken met werknemers op afstand. Voor sommige bedrijven betekent dit dat bestaande werkkrachten met belangrijke vaardigheden kunnen worden geheroriënteerd om op korte termijn bedrijfskritieke rollen te vervullen. Voor andere bedrijven hebben de veranderende eisen van de klant en nieuwe werkpatronen er dan weer toe geleid dat er plotseling een tekort aan vaardigheden is ontstaan - met name voor digitale transformatie en e-commerce rollen,” zegt Joël Poilvache, Director bij Robert Half.

De opmars van digitale transformatie en e-commerce

Daarnaast zegt 33% van de ondervraagden, als onderdeel van hun Covid-19-herstelstrategie, ook meer prioriteit te geven aan de digitale transformatie binnen hun bedrijf en richt 34% zich op e-commerce. Ter bevestiging van deze bevindingen zag Robert Half de afgelopen weken een toename in de vraag naar technische profielen zoals Security consultant en IT audit managers, omdat veel bedrijven hun IT-infrastructuur en online mogelijkheden verbeteren of uitbreiden als reactie op de veranderende vraag van klanten en consumenten.

Andere vaardigheden waar vraag naar is

Naast digitale expertise, zijn de top vijf gevraagde vaardigheden in de sectoren met het meeste werkgelegenheid de volgende:

Vaardigheden voor financiële en boekhoudkundige professionals

 Vaardigheden voor administratief ondersteunend personeel

Vaardigheden voor IT-professionals

 Flexibiliteit (27%) 

Flexibiliteit (31%)

Analytische vaardigheden (32%)

Financiële en boekhoudkundige verslaggeving (26%) 

Communicatie (29%)

Communicatie (27%)

Kennis financiële software (23%)

Digitale vaardigheden (24%)

Flexibiliteit (26%)

Naleving regelgeving/risicomanagement (22%) 

Strategisch inzicht (22%)

Project management (26%)

Commercieel inzicht (18%)

Spreekvaardigheid (21%)

Klantgerichtheid (23%)


Het belang van soft skills

Dertig procent (30%) van de leidinggevenden is van mening dat ook de zogenaamde soft skills essentieel zijn voor het omgaan met de voortdurende spanningen en onzekerheden die met Covid-19 gepaard gaan.

De top vijf van soft skills waar managers in België het meest naar op zoek zijn:

  • Wendbaarheid (38%)
  • Creatief inzicht (37%)
  • Intellectuele nieuwsgierigheid (33%)
  • Communicatie (30%)
  • Leiderschap (25%)

Haal alles uit je talenten en hun vaardigheden – vandaag en in de toekomst

"Op basis van onze ervaring met post-covid-19 rekrutering en personeelsplanning met duizenden bedrijven van elke omvang, blijkt dat veel bedrijfsleiders proactief  te werk gaan bij het aannemen van toptalent tijdens de huidige recessie", aldus Joël Poilvache, Director bij Robert Half."Permanente, tijdelijke en tussentijdse indienstneming kan helpen bij het overbruggen van deze tekorten door teams met de vereiste specialisaties en vaardigheden aan te vullen. Het is nu een strategisch moment om ofwel functies te herdefiniëren, huidige medewerkers te herscholen en/of nieuwe combinaties van vast, tijdelijk en projectmatig personeel te overwegen om een slim, flexibel personeelsplan op te stellen om het post-Covid-19-herstel te stimuleren". 

###

Over het onderzoek

Robert Half liet in juli 2020 onderzoek uitvoeren onder 1.502 respondenten via online gegevensverzameling, bestaande uit 300 interviews in België, 300 in Brazilië, 301 in Frankrijk, 300 in Duitsland en 301 in het Verenigd Koninkrijk. Onder de respondenten bevonden zich General Managers, Chief Financial Officers en Chief Information Officers met aanwervingsverantwoordelijkheden voor kleine (50-249 werknemers), middelgrote (250-499) en grote (meer dan 500 werknemers) van particuliere, beursgenoteerde en publieke bedrijven in de vijf landen.

Aanvullende informatieve en bronnen

Robert Half begrijpt dat het tijd en moeite kost om de beste talentstrategie voor verschillende bedrijven te evalueren. Voor meer onafhankelijk advies om je te helpen bij de inspanningen op het gebied van rekrutering en personeelsplanning kan je terecht op roberthalf.be/nl/blog.

De salaris- en uitkeringstrends na Covid-19 zullen verder worden onderzocht in de komende salarisgids 2021 van Robert Half, die binnenkort beschikbaar zal zijn.

Over Robert Half

Robert Half, dat tot de S&P 500 behoort, is het eerste en grootste gespecialiseerde rekruteringsbedrijf ter wereld. Het bedrijf werd opgericht in 1948 en beschikt wereldwijd over meer dan 300 filialen waarvan 11 gelegen in België. Robert Half biedt rekruteringsoplossingen op maat voor tijdelijke, permanente en interim-managementopdrachten voor professionals gespecialiseerd in accounting, IT, administratie en juridische materies. Meer info op roberthalf.be.

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Weber Shandwick Brussels

Over Weber Shandwick

Weber Shandwick is een toonaangevend internationaal communicatie- en engagementagentschap met een netwerk dat zich uitstrekt tot 78 landen en 129 steden over de hele wereld. Het diverse team van strategen, analisten, producers, designers, ontwikkelaars en campagnevoerders heeft de meest prestigieuze prijzen in de wereld gewonnen voor zijn innovatieve en creatieve aanpak en impactvol werk. Weber Shandwick was het enige PR-bureau dat in 2014 en 2015 op de Advertising Age Agency A-list stond en in 2017 en 2018 een A-List Agency Standout kreeg. Weber Shandwick werd in 2015, 2016 en 2017 uitgeroepen tot Global Agency of the Year door PRWeek. In 2010, 2012, 2014, 2015 en 2017 kreeg het agentschap The Holmes Report Global Agency of the Year award en in 2016 The Holmes Report’s Global Digital Agency of the Year award. Het bedrijf zet in op sterke expertise over verschillende sectoren en specialisaties, waaronder consumentenmarketing, bedrijfsreputatie, gezondheidszorg, technologie, public affairs, financiële diensten, betrokkenheid van werknemers, sociale impact, financiële communicatie en crisismanagement door gebruik te maken van zijn eigen sociale, digitale en analytische methodes. Weber Shandwick maakt deel uit van de Interpublic Group (NYSE: IPG). Voor meer informatie, zie: http://www.webershandwick.com.

Neem contact op met

Avenue de Cortenbergh 100 B-1000 Brussels

+32 2 894 90 00

webershandwick.be