ONGEZIENE POPULARITEIT KORTE KETEN DOOR CORONAPANDEMIE
40% meer gezinnen kopen rechtstreeks bij de boer dankzij de pandemie
De Belg kiest massaal voor korte keten: sinds de uitbraak van de pandemie herontdekt de Belg massaal het kanaal van de korte keten en kiest hij voor lokale landouwbedrijven als geschikte partner voor zijn voedingsaankopen.
Deze populariteit stijgt naar ongeziene hoogte: 40% meer gezinnen kocht bij lokale landbouwbedrijven en hoeveslagers dan vorig jaar. De Belg lijkt ook duidelijk te kiezen voor vlees dat direct van bij de boer komt: het volume vers vlees aangekocht op de hoeve steeg zelfs met 55% of 1600 ton.
De bewuste keuze van de consument voor het steunen van de lokale economie, weerspiegelt niet alleen een groeiende interesse voor een duurzaam alternatief maar evenzeer de wens naar een hogere betrokkenheid tussen consument en producent. Marktonderzoek toont aan dat bijna één op de twee (47%) Vlaamse consumenten ‘oorsprong’ belangrijk vindt bij de aankoopbeslissing en dat ze de lokale economie willen steunen.
Tijdens de eerste helft van 2020 kozen 44% meer gezinnen voor aankopen via korte keten ten opzichte van het jaar voordien. In absoluut volume stelt dit meer dan 1.600 ton vlees voor dat rechtstreeks via de hoeve werd verkocht. Opvallend is dat deze stijging voornamelijk gedreven wordt door een jongere bevolkingsgroep.
Momenteel telt Vlaanderen zo’n 154 hoeveslagers, maar heel wat jonge landbouwers kiezen ervoor om zelf waarde toe te voegen en volgen een opleiding tot beenhouwer of kiezen ervoor om vlees te commercialiseren door samen te werken met een ambachtelijke slagers. Dit kan enkel het aanbod ten goede komen en de lokale economie stimuleren.
“De populariteit van de korte keten is een duidelijke wens van de consument om de lokale economie te steunen”, zeg Bart Thoelen van Steunpunt Korte Keten. “Door de pandemie heeft men bewust de stap gezet om zijn keuze voor lokaal te versterken. En dan is er geen betere keuze om rechtstreeks bij de boer te kopen. Het biedt de klant natuurlijk ook kans om te leren waar zijn eten vandaan komt. Het is duidelijk dat de Belg terug meer wil kiezen voor de vertrouwde kwaliteit van ons ontzettend rijk assortiment van lokale voedingsproducten.”
De korte keten in cijfers
De korte keten is een klein, maar sterk groeiend kanaal waar men zijn voedingsaankopen doet. Ongeveer 2% van de Belgische gezinnen koopt minstens één keer per jaar vers vlees op de hoeve. Tijdens de eerste lockdown eerder dit jaar nam dit aandeel fors toe: 44% meer gezinnen vonden hun weg naar een lokale hoeveslager of landbouwbedrijf (van 0,93% in Q2 2019 versus 1,34% in Q2 2020). In absoluut volume gaat het over 1.679 ton vers vlees dat in de periode juli’19 – juni’20 rechtstreeks via de hoeve verkocht werd (en nog 116 ton via boerenmarkten). Voor de andere korte keten kanalen zijn de cijfers te klein om betrouwbare uitspraken te kunnen doen. 50-plussers vinden het vaakst hun weg naar de korte keten maar dit jaar won het kanaal ook bij de andere leeftijdsgroepen.
Het Steunpunt Korte Keten begeleidt boeren die (een deel van) hun producten zelf vermarkten. Korte Keten- boeren kunnen er terecht voor vorming, advies, informatie, begeleiding, groepsaankopen, bedrijfsbezoeken, en belangenbehartiging. Het Steunpunt is in Vlaanderen het eerste aanspreekpunt voor land- en tuinbouwers die met Korte Keten willen starten of hun activiteit willen opschalen. Het Steunpunt maakt deel uit van Ferm vzw.
Vlaanderen telt ongeveer 3000 Korte Ketenproducenten. De consument vindt een overzicht van hoevewinkels in de buurt op www.rechtvanbijdeboer.be .