Slechts één op acht werknemers vindt dat imago werkgever overeenkomt met ervaring op de werkvloer

Nieuw onderzoek van Weber Shandwick toont aan dat de kloof tussen werkgeversimago en de perceptie van medewerkers ernstige gevolgen kan hebben op de bedrijfsreputatie

Slechts één op acht (12%) van de Belgische en Nederlandse werknemers vindt dat het imago van zijn werkgever overeenkomt met hoe zij dat ervaren op de werkvloer. Hiermee scoren de Benelux-landen nog slechter dan het internationaal gemiddelde van 19%. Die imagokloof kan leiden tot serieuze reputatieschade, dat blijkt uit het recente rapport “Employer Brand Credibility Gap” van communicatiekantoor Weber Shandwick. 

In 19 landen wereldwijd werden 1,902 fulltime werknemers ondervraagd naar of zij verschil ervaren in het imago van de werkgever naar de buitenwereld en de realiteit op de werkvloer. Uit het onderzoek blijkt dat de kloof tussen het imago en de perceptie van de werknemers erg groot is. Slechts 1 op 8 werknemers (12%) vindt dat de employer brand van het bedrijf overeenkomt met hoe zij dat dagdagelijks ervaren op de werkvloer.

“Investeren in employer branding is noodzakelijk aangezien het aantrekken van nieuw talent steeds uitdagender wordt. Bovendien is de betrokkenheid van werknemers laag en hebben millennials hun volgende job steeds in het vizier”, zegt Kate Bullinger, Executive Vice President en Global Lead, Employee Engagement & Change Management bij Weber Shandwick. “Een goed werkgeversimago draait om een overtuigend, authentiek en herkenbaar verhaal. Dat moet ook zo ervaren worden door de werknemers, of het nu gaat om cultuur, leiderschap, persoonlijke ontwikkeling, carrièremogelijkheden of communicatie.”

Werknemers vs. werkgeversimago
Balans tussen werk en privéleven heeft de grootste impact op de perceptie van werknemers (39%).

Opvallend is dat werknemers aangeven dat een positieve reputatie een van de belangrijkste factoren is bij het zoeken naar een nieuwe job. “Het creëren van een sterke werknemersreputatie is een uitdaging. De reputatie van werkgevers is goud waard, maar alleen als het een authentieke weergave is van de realiteit”, zegt Leslie Gaines-Ross, Weber Shandwick’s Chief Reputation Strategist. “In deze tijd van mega-transparantie en instant online beoordelingen moeten werkgevers kunnen verantwoorden wie ze zeggen te zijn, hoe ze mensen behandelen en hoe ze zelf het verschil maken. Werknemers zijn bovendien meer dan toeschouwers als het aankomt op reputatie. Zij vormen, maken en breken merken, iedere dag opnieuw.”

Business case reputatiemanagement
Hoewel de geloofwaardigheid van het werkgeversimago met 12% er laag is, toont de studie aan dat er voldoende kansen zijn voor verbetering. Slechts een kleine groep werknemers (7%) geeft aan dat er helemaal geen overeenkomsten zijn tussen wat de werkgever zegt over zichzelf en wat zij zelf ervaren op de werkvloer. De overgrote meerderheid (74%) van de werknemers ervaart echter in meer of mindere mate overeenkomsten tussen imago en perceptie.

“Door een imago te definiëren dat de werknemer zelf herkent, gelooft en promoot kunnen werkgevers de kloof succesvol overbruggen met betere aanwerving, sterkere betrokkenheid, meer langdurige contracten en grotere productiviteit als resultaat”, concludeert Mónica Vicente Cristina, Managing Director Weber Shandwick Brussel.

Vertrouwen in leiderschap
In de Benelux hebben werknemers behoorlijk weinig vertrouwen in het leiderschap van de organisatie. Slechts 7% zegt vertrouwen te hebben in de bedrijfsleiders (internationaal ligt dit cijfer dubbel zo hoog met 16%). Amper 6% vindt dat zijn leidinggevende openlijk waardering toont wanneer er goed werk wordt (ten opzichte van 17% internationaal). Werkgevers die de kloof tussen imago en perceptie weten te overbruggen staan er een stuk beter voor; bij deze organisaties hebben werknemers zes keer meer vertrouwen in het leiderschap (41%) en vinden ruim 2 op de vijf werknemers dat er openlijk waardering wordt getoond.

Klik hier voor het volledige rapport en de infographic The Employer Brand Credibility Gap: Bridging the Divide.

Het onderzoek, The Employer Brand Credibility Gap: Bridging the Divide, is uitgevoerd door KRC Research in opdracht van Weber Shandwick met een enquête onder 1.902 respondenten uit 19 landen wereldwijd. Het is de opvolger van Employees Rising: Seizing the Opportunity in Employee Activism, een baanbrekende studie uit 2014 naar de rol van werknemers als katalysator van een nieuwe sociale beweging in het digitale tijdperk.

Over het onderzoek

In samenwerking met KRC Research heeft Weber Shandwick van 18 juni tot 1 augustus 2017 een online enquête gehouden van 20 minuten. In totaal werden 1.902 volwassenen ondervraagd  van 20 tot 65 jaar die minstens 30 uur per week voor een grote organisatie werken (500 of meer werknemers in de VS en 250 of meer werknemers in alle andere landen). De medewerkers waren actief in verschillende bedrijfstakken, beroepen en functieniveaus. Zelfstandigen en freelancers namen niet deel aan de enquête.

About Weber Shandwick

Weber Shandwick is a leading global communications and engagement firm in 80 cities across 34 countries, with a network extending to 128 cities in 81 countries. The firm’s diverse team of strategists, analysts, producers, designers, developers and campaign activators has won the most prestigious awards in the world for innovative, creative approaches and impactful work. Weber Shandwick was the only public relations agency included on the Advertising Age Agency A-list in 2014 and 2015 and the only PR firm designated an A-List Agency Standout in 2017. Weber Shandwick was honoured as PRWeek’s Global Agency of the Year in 2015, 2016 and 2017, The Holmes Report’s Global Agency of the Year in 2010, 2012, 2014, 2015 and 2017 and The Holmes Report’s Global Digital Agency of the Year in 2016. The firm deploys deep expertise across sectors and specialty areas, including consumer marketing, corporate reputation, healthcare, technology, public affairs, financial services, employee engagement, social impact, financial communications and crisis management, using proprietary social, digital and analytics methodologies. Weber Shandwick is part of the Interpublic Group (NYSE: IPG). For more information, visit http://www.webershandwick.com.

Over KRC Research

KRC Research is een full-service niet-partijgebonden bureau voor opinieonderzoek en strategie dat wereldwijd actief is. KRC Research maakt deel uit van de Interpublic Group of Companies (NYSE: IPG) en biedt kwaliteitsvolle diensten op maat zoals een klein bedrijf, maar dit met het bereik van een wereldwijde organisatie. KRC Research werkt al meer dan 30 jaar voor bedrijven, overheden, non-profitorganisaties en de communicatiebedrijven die hen vertegenwoordigen. Het bureau werkt met multidisciplinaire, professionele onderzoekers en combineert geavanceerde multidisciplinaire onderzoektools met een communicatie-ervaring die bij de echte wereld aansluit. Voor meer informatie, bezoek www.krcresearch.com.

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Weber Shandwick Brussels

Over Weber Shandwick

Weber Shandwick is een toonaangevend internationaal communicatie- en engagementagentschap met een netwerk dat zich uitstrekt tot 78 landen en 129 steden over de hele wereld. Het diverse team van strategen, analisten, producers, designers, ontwikkelaars en campagnevoerders heeft de meest prestigieuze prijzen in de wereld gewonnen voor zijn innovatieve en creatieve aanpak en impactvol werk. Weber Shandwick was het enige PR-bureau dat in 2014 en 2015 op de Advertising Age Agency A-list stond en in 2017 en 2018 een A-List Agency Standout kreeg. Weber Shandwick werd in 2015, 2016 en 2017 uitgeroepen tot Global Agency of the Year door PRWeek. In 2010, 2012, 2014, 2015 en 2017 kreeg het agentschap The Holmes Report Global Agency of the Year award en in 2016 The Holmes Report’s Global Digital Agency of the Year award. Het bedrijf zet in op sterke expertise over verschillende sectoren en specialisaties, waaronder consumentenmarketing, bedrijfsreputatie, gezondheidszorg, technologie, public affairs, financiële diensten, betrokkenheid van werknemers, sociale impact, financiële communicatie en crisismanagement door gebruik te maken van zijn eigen sociale, digitale en analytische methodes. Weber Shandwick maakt deel uit van de Interpublic Group (NYSE: IPG). Voor meer informatie, zie: http://www.webershandwick.com.

Neem contact op met

Avenue de Cortenbergh 100 B-1000 Brussels

+32 2 894 90 00

webershandwick.be