Solliciteren duurt gemiddeld 3 maanden

Jongeren vinden dat sollicitatietraject te lang duurt

Belgische bedienden die solliciteren vinden gemiddeld binnen de drie maanden een job. Dat blijkt uit grootschalig onderzoek in opdracht van gespecialiseerd rekruteringsbedrijf Robert Half. De respondenten geven aan dat solliciteren nu moeilijker geworden is dan zo’n 5 jaar geleden, en dat komt volgens jongere werknemers vooral omdat het sollicitatietraject te lang is geworden. “Wie wacht op die ene kandidaat die voldoet aan alle criteria, ontloopt zo het talent dat met bijscholing even goed is”, zegt Joël Poilvache, Director bij Robert Half.

  • 6 op 10 bedienden vinden binnen 3 maanden een nieuwe job
  • Bijna 4 op 10 bedienden vinden het nu moeilijker om een job te vinden dan 5 jaar geleden
  • Sollicitatieproces moet korter in tijden van talentschaarste

Gespecialiseerd rekruteringsbedrijf Robert Half deed onderzoek naar het sollicitatietraject bij de Belgische bedienden. Daaruit blijkt dat 6 op de 10 bedienden (59%) aangeven dat ze tijdens hun laatste zoektocht naar een job binnen de 3 maanden werk gevonden hadden. Bij 2 op 10 (20%) duurde het 3 maanden tot een jaar en 1 op de 20 (6%) moest meer dan 1 jaar zoeken.

Hoewel de meeste bedienden in hun meest recente zoektocht naar een job binnen de 3 maanden werk vonden, heeft een aanzienlijk deel van hen (38%) het gevoel dat dit nu moeilijker geworden is dan 5 jaar geleden. Dat komt volgens de bedienden vooral omdat er over het algemeen minder vacatures op hun maat beschikbaar zouden zijn (33%), wat enerzijds te wijten is aan de veranderende vereiste kwalificaties voor hun professionele activiteit (30%) en anderzijds aan verslechterde algemene voorwaarden (31%). Ze spreken dan vooral over minder vakantiedagen en een steeds groter wordend aanbod aan tijdelijke arbeidscontracten.

De kandidaat is aan zet

Opvallende conclusie uit het onderzoek is dat jongeren (bedienden jonger dan 34 jaar) die aangeven dat het solliciteren moeilijker is geworden dan 5 jaar geleden, vinden dat dit vooral komt doordat het sollicitatieproces langer is geworden. 

Robert Half kaart al langer aan dat sollicitatietrajecten zo kort en efficiënt mogelijk moeten zijn, willen bedrijven talent aan zich binden.

“Met de huidige krapte op de arbeidsmarkt is de kandidaat aan zet”, zegt Joël Poilvache, Director bij Robert Half. “Sollicitanten, en zeker de nieuwe generaties op de werkvloer, verwachten een snelle opvolging van hun kandidatuur. Bedrijven die lang zoeken naar die ene topkandidaat, lopen zo de kans dat een andere goede kandidaat al weer weggekaapt is. Vandaag geldt de regel: hire for attitude, train for skills. En dat aan een razendsnel tempo.”

Daarom raadt Robert Half aan om het aantal sollicitatierondes te beperken tot 3 en voldoende te communiceren over het traject naar de kandidaat.

Idealiter duurt een sollicitatietraject niet langer dan 1 maand. We zien vaak dat bedrijven te lang wachten met het inplannen van interviews en er onvoldoende tijd voor vrijmaken waardoor het proces blijft aanslepen. Dit kost bedrijven handenvol geld en zorgt voor frustratie bij sollicitanten.”  

4 tips op een rij:

1. Beperk het aantal sollicitatierondes. Richt je op maximum 3 sollicitatierondes voor je een keuze maakt.

2. Wees transparant naar kandidaten toe over het sollicitatietraject, zodat zij weten wanneer zij van u zullen horen en niet met vragen blijven zitten

3. Beperk de duur van het volledige traject tot maximaal 1 maand. Laat geen oneindig aantal kandidaten over de vloer komen, maar beperk je tot een aantal profielen. Laat daarnaast de verschillende sollicitatierondes elkaar vlot opvolgen

4. Maak een duidelijk onderscheid tussen de must-haves voor een een bepaalde functie en de nice-to-haves. Bepaalde skills zijn onontbeerlijk om een bepaalde functie uit te oefenen, maar er zijn ook vaardigheden die gemakkelijk aangeleerd kunnen worden op de werkvloer

 

Over het onderzoek

Online onderzoek uitgevoerd door onderzoeksbureau iVOX in opdracht van Robert Half tussen 4 oktober 2019 en 15 oktober 2019 bij 1000 Belgische bedienden representatief op taal, geslacht, leeftijd en diploma. De maximale foutenmarge bij 1000 Belgische bedienden bedraagt 3,02%.

Over Robert Half

Robert Half, dat tot de S&P 500 behoort, is het eerste en grootste gespecialiseerde rekruteringsbedrijf ter wereld. Het bedrijf werd opgericht in 1948 en beschikt wereldwijd over meer dan 300 filialen waarvan 11 gelegen in België. Robert Half biedt rekruteringsoplossingen op maat voor tijdelijke, permanente en interim-managementopdrachten voor professionals gespecialiseerd in finance en accounting, financiële dienstverlening (bank- en verzekeringssector), IT, administratie en juridische materies. Meer info op roberthalf.be.

Evy Vanderwaeven

PR Consultant, Weber Shandwick

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Weber Shandwick Brussels

Over Weber Shandwick

Weber Shandwick is een toonaangevend internationaal communicatie- en engagementagentschap met een netwerk dat zich uitstrekt tot 78 landen en 129 steden over de hele wereld. Het diverse team van strategen, analisten, producers, designers, ontwikkelaars en campagnevoerders heeft de meest prestigieuze prijzen in de wereld gewonnen voor zijn innovatieve en creatieve aanpak en impactvol werk. Weber Shandwick was het enige PR-bureau dat in 2014 en 2015 op de Advertising Age Agency A-list stond en in 2017 en 2018 een A-List Agency Standout kreeg. Weber Shandwick werd in 2015, 2016 en 2017 uitgeroepen tot Global Agency of the Year door PRWeek. In 2010, 2012, 2014, 2015 en 2017 kreeg het agentschap The Holmes Report Global Agency of the Year award en in 2016 The Holmes Report’s Global Digital Agency of the Year award. Het bedrijf zet in op sterke expertise over verschillende sectoren en specialisaties, waaronder consumentenmarketing, bedrijfsreputatie, gezondheidszorg, technologie, public affairs, financiële diensten, betrokkenheid van werknemers, sociale impact, financiële communicatie en crisismanagement door gebruik te maken van zijn eigen sociale, digitale en analytische methodes. Weber Shandwick maakt deel uit van de Interpublic Group (NYSE: IPG). Voor meer informatie, zie: http://www.webershandwick.com.

Neem contact op met

Avenue de Cortenbergh 100 B-1000 Brussels

+32 2 894 90 00

webershandwick.be