VLAM rapport: Belg gaat bewuster om met vlees

49% van Belgen zoekt naar oorsprong vlees op verpakking. 95% kiest voor Belgisch vlees

Woensdag 23 augustus 2017 — Vlees is voor de meeste Belgen een onmisbaar onderdeel van de maaltijd, dat blijkt uit een onderzoek in opdracht van VLAM. Meer dan negen op de tien Belgen (96%) eet graag een stukje vlees – één op vier (25%) eet zelfs dagelijks vlees. Los van onze rijke keuken en grote aanbod (lokale) vleesproducten kiest de Belg voor vlees omwille van de smaak (58%): we vinden vlees gewoon erg lekker. Meer nog, Belgen zijn echte chauvinisten in hun keuze voor vlees. Van de consumenten die in de winkel op herkomst letten, kiest een absolute meerderheid (95%) voor Belgisch vlees op zijn bord. Dit onderzoek werd in juni 2017 door onderzoeksbureau iVox uitgevoerd bij 1.000 Belgen.

Op zich is het geen verrassing dat Belgen rasechte vleeseters zijn. Vooral de Vlamingen tonen zich als de meest overtuigde vleeseters: meer dan negen op de tien eet minstens twee maal per week vlees (91%). Bij zeven op tien Brusselaars (70%) staat vlees wekelijks ook twee keer op de menu; Wallonië houdt zo het nationaal gemiddelde met 83%. Belgen zijn ook erg bewust over wat ze eten: meer dan de helft (55%) staat erg kritisch ten opzichte van zijn maaltijden (een stijging met 13% in vergelijking met 2012).

Belg chauvinistisch over vlees

De nationale trots zit er bij de Belgen flink in bij de keuze voor vlees. Bijna alle ondervraagden die rekening houden met de herkomst van een product tijdens het winkelen (95%), kiezen voor vlees van Belgische bodem. Ze zijn overtuigd van de kwaliteit en de beperkte impact op het milieu door de nabijheid van het product. Belgen zoeken in de winkel ook steeds vaker naar Belgisch vlees: ongeveer de helft (49%) zal in de winkel de oorsprong van het vlees op de verpakking nakijken. Dat is een stijging met 12% ten opzichte van 2012.

“België heeft een zeer breed aanbod en een rijke traditie van verschillende vleesproducten. Denk maar aan het Belgisch Witblauw of aan Luikse pensen. Dat zijn producten die zeer streekgebonden zijn en je niet buiten ons land terugvindt”, vertelt Tom Blockeel, slager en traiteur bij Slagerij Blockeel in Oudenaarde. “Het verbaast me dan ook niet dat de Belg steeds op zoek gaat naar het echte vlees van bij ons – ze kennen het tenslotte als een zeer kwalitatief en smaakvol product.”

Smaak is grootste drijfveer

Ongeveer drie op de vijf (58%) Belgen eten vlees omdat ze het lekker vinden. De smaak domineert onze keuze voor vlees. Dat bevestigt ook de manier waarop we vlees kopen in de winkel: 96% kiest voor een stukje vlees omdat het er smakelijk uitziet. Meer dan acht op de tien (83%) vindt het belangrijk hoe het stuk vlees versneden is. Behalve smaak is ook gezondheid een belangrijke reden om vlees te eten. Ruim twee derde (68%) vindt dat vlees thuishoort binnen een evenwichtig voedingspatroon. Dat cijfer is trouwens met 11% gestegen sinds 2012.

“Als Belgen zijn we echte fijnproevers…en niet alleen op restaurant”, zegt Alex Verhoeven, chef van restaurant Fleur de Sel in Kasterlee. “Zowel thuis als op restaurant gaan we voor kwaliteit en smaak. Belgisch vlees is een natuurlijke keuze voor veel consumenten. Het is een zeer puur product, en de smaak zit ook goed. Verder draagt de manier waarop een stuk vlees versneden is en bereid wordt, ook erg veel bij aan de smaakervaring."

                                                                              ***

Over VLAM

VLAM voert promotie voor de producten van de Vlaamse landbouw, tuinbouw en visserij in binnen- en buitenland. VLAM is een privaatrechtelijke organisatie met als opdrachtgever de Vlaamse overheid en werkt in nauw overleg met het bedrijfsleven. De promotiecampagnes van VLAM worden  grotendeels per product of per productgroep opgezet, ze worden gefinancierd door de  betrokken deelsector. Naast de specifieke werking per productgroep, voert VLAM ook overkoepelende promotie voor de producten van bij ons. Alle communicatie naar de consument toe gebeurt onder het logo ‘Lekker van bij ons’.

Erik Lenaers Weber Shandwick
Over Weber Shandwick Brussels

Over Weber Shandwick

Weber Shandwick is een toonaangevend internationaal communicatie- en marketingbedrijf dat aanwezig is in 78 steden met een netwerk dat zich uitstrekt naar 128 steden over de hele wereld. Het gevarieerde team van strategen, analisten, producenten, ontwerpers, ontwikkelaars en campagneactivators van het bureau heeft de meest prestigieuze prijzen in de wereld gewonnen voor innovatieve, creatieve benaderingen en indrukwekkend werk. Weber Shandwick was het enige PR-bureau dat in 2014 en 2015 op de A-lijst van de AIO's was opgenomen en de enige PR-firma die in 2017 en 2018 een A-List Agency Standout heeft aangetoond. Weber Shandwick werd geëerd als PRWEEK's Global Agency of the Year in 2015, 2016, 2017 en 2018, het Global Agency of the Year van The Holmes Report in 2010, 2012, 2014, 2015 en 2017 en het Global Digital Agency of the Year van The Holmes Report van het jaar in 2016. Het bedrijf zet diepgaande expertise in over sectoren en speciale gebieden waaronder consumentenmarketing, bedrijfsreputatie, gezondheidszorg, technologie, public affairs, financiële diensten, werknemersbetrokkenheid, sociale impact, financiële communicatie en crisisbeheer, met behulp van gepatenteerde sociale, digitale en analytische methodes. Weber Shandwick maakt deel uit van de Interpublic Group (NYSE: IPG). Ga naar http://www.webershandwick.com voor meer informatie.

Weber Shandwick Brussels
Avenue de Cortenbergh 100
B-1000 Brussels