Weber Shandwick onderzoek: Persoonlijk welzijn en gezondheid winnen aan belang bij vorming bedrijfsreputatie

Tijdens een crisis is voor acht op tien consumenten (85%) de manier waarop bedrijven reageren belangrijker dan wat ze communiceren

Vrijdag 17 februari 2017 — Brussel, 17 februari 2017 – Weber Shandwick kondigt vandaag de resultaten aan van een nieuw onderzoeksrapport, The Company behind the Brand II: In Goodness We Trust. Het reactievermogen van bedrijven in crisissituaties wordt alsmaar belangrijker en individuele voordelen zijn belangrijker dan argumenten over maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO). Weber Shandwick en KRC Research ondervroegen meer dan 3 000 consumenten en kaderleden in 21 markten over opinievorming en bedrijfsreputatie.

 

De twee meest opmerkelijke resultaten uit het onderzoek:

 • Gezondheid en persoonlijk welzijn sturen bedrijfsreputatie aan

De persoonlijke en individuele voordelen van een product spelen een prominente rol bij het aankoopgedrag van consumenten en bij reputatievorming. Sterker nog, de persoonlijke voordelen (44,5%) zijn doorslaggevender dan de MVO-inspanningen van bedrijven (30%). Bedrijven moeten MVO-argumenten daarom rechtstreeks linken aan wat ze de consument op productniveau opleveren.

 

Wat vinden consumenten belangrijk?

Persoonlijk welzijn

MVO

 

 • 47% praat regelmatig over hoe gezond of goed bepaalde producten/diensten zijn;
 • 47% praat regelmatig over hoe ze zich voelen bij bepaalden producten/diensten;
 • 41% praat vaak over bedrijven in het algemeen;
 • 46% koopt vaker bij bedrijven die hen gelukkig en goed doen voelen;
 • 43% koopt vaker bij bedrijven die bezorgd zijn om hun gezondheid en welzijn.

 

 • 34% praat regelmatig over wat bedrijven doen voor het milieu;
 • 34% praat regelmatig over hoe bedrijven omgaan met grote maatschappelijke problemen;
 • 33% praat regelmatig over hoe bedrijven hun werknemers behandelen;
 • 31% praat regelmatig over hoe bedrijven goede doelen steunen;
 • 28% praat regelmatig over hoe bedrijven teruggeven aan de gemeenschap waarin ze gevestigd zijn;
 • 26% praat regelmatig over de mate waarin bedrijven mensen uit verschillende achtergronden in dienst nemen;
 • 30% koopt vaker bij bedrijven die positief willen bijdragen aan de wereld.

 


De onderzoeksresultaten tonen aan dat er bij de consument een revolutie aan de gang is. Succesvolle communicatiespecialisten en marketeers moeten in hun aanpak rekening houden met een tweeledige dynamiek. “Op productniveau zien we een verschuiving van functionaliteit en kwaliteit, naar welzijn (gezondheid, veiligheid, geluk). Op bedrijfsniveau is MVO nog steeds relevant, maar het moet duidelijk gelinkt zijn aan individueel welzijn. Communicatie, marketing en R&D moeten meer dan ooit geïntegreerd worden om ervoor te zorgen dat de boodschap van persoonlijk welzijn op beide niveaus – zowel brand & corporate -  aanwezig is,” aldus Annick Boyen, CEO van Weber Shandwick Benelux.


Crisiscommunicatie: niet langer “wat” maar “hoe"

Consumenten houden het gedrag van bedrijven nauwlettend in het oog. Wanneer ze een mening vormen over bedrijven houden ze niet enkel rekening met wat de klanten van het bedrijf zeggen (88%), maar ook met de manier waarop bedrijven in crisistijden reageren (85%).

 

Andere onderwerpen die in de studie aan bod komen:

 • Bijna vier op tien consumenten (38%) geven aan dat ze zich in het verleden al hebben laten leiden door de reputatie van een bedrijf bij het kopen van producten en diensten.
 • Een goede bedrijfsreputatie is niet alleen belangrijk bij consumenten, het is ook een cruciaal voor rekrutering. Voor negen op tien kaderleden (95%) speelt bedrijfsreputatie een belangrijke rol bij de zoektocht naar een nieuwe baan.

 

Bedrijfsreputatie heeft een rechtstreekse impact op aankoopgedrag. Bijna vier op tien consumenten (38%) heeft in het verleden al hun aankoopgedrag laten leiden door de reputatie van een moederbedrijf. De manier waarop een bedrijf reageert in tijden van een crisis heeft dan ook een directe impact op de integriteit, geloofwaardigheid en betrouwbaarheid van een bedrijf. “Op bedrijfsniveau is reactievermogen een cruciaal onderdeel van reputatie management geworden,’’ volgens Annick Boyen, CEO van Weber Shandwick Benelux.

 

Klik hier om het volledige rapport te bekijken.

 

 

*EINDE*

 

Over Weber Shandwick

Weber Shandwick is een toonaangevend communicatie- en pr-bureau met vestigingen in 78 steden verspreid over 34 landen, en activiteiten in 126 steden in 81 landen. Het diverse team van strategieontwikkelaars, analisten, producers, designers, developers en campagnepromotoren heeft 's werelds meest prestigieuze prijzen gewonnen voor zijn innovatieve en creatieve invalshoek die zijn impact niet mist. Zo werd Weber Shandwick onder meer uitgeroepen tot PRWeek’s 2015 en 2016 Global Agency of the Year, Ad Age A-List Agency in 2014 en 2015, en The Holmes Report’s 2010, 2012, 2014 en 2015 Global Agency of the Year. Weber Shandwick won samen met zijn Prime-afdeling maar liefst 31 Cannes Lions sinds 2009, en hebben als PR-agentschap meegewerkt aan 25 bijkomende Lions. Weber Shandwick werd uitgeroepen tot beste werkplek door Ad Age in 2014 en 2015 en door PRWeek in 2013 en 2014. Het bureau heeft een brede expertise in uiteenlopende sectoren en specialiteiten, zoals consumentenmarketing, bedrijfsreputatie, gezondheidszorg, technologie, overheidsaangelegenheden, financiële diensten, maatschappelijk verantwoord ondernemen, financiële berichtgeving en crisismanagement. De bedrijfseigen aanpak van het bureau steunt op een sociale, digitale en analytische methodiek. Weber Shandwick maakt deel uit van de Interpublic Group (NYSE: IPG). Meer informatie vindt u op http://www.webershandwick.com.

 

Voor meer informatie, neem contact op met:

Weber Shandwick

Annick Boyen

aboyen@webershandwick.com

+ 32 2 894 90 00

 

 

Over Weber Shandwick Brussels

Over Weber Shandwick

Weber Shandwick is een toonaangevend internationaal communicatie- en marketingbedrijf dat aanwezig is in 78 steden met een netwerk dat zich uitstrekt naar 128 steden over de hele wereld. Het gevarieerde team van strategen, analisten, producenten, ontwerpers, ontwikkelaars en campagneactivators van het bureau heeft de meest prestigieuze prijzen in de wereld gewonnen voor innovatieve, creatieve benaderingen en indrukwekkend werk. Weber Shandwick was het enige PR-bureau dat in 2014 en 2015 op de A-lijst van de AIO's was opgenomen en de enige PR-firma die in 2017 en 2018 een A-List Agency Standout heeft aangetoond. Weber Shandwick werd geëerd als PRWEEK's Global Agency of the Year in 2015, 2016, 2017 en 2018, het Global Agency of the Year van The Holmes Report in 2010, 2012, 2014, 2015 en 2017 en het Global Digital Agency of the Year van The Holmes Report van het jaar in 2016. Het bedrijf zet diepgaande expertise in over sectoren en speciale gebieden waaronder consumentenmarketing, bedrijfsreputatie, gezondheidszorg, technologie, public affairs, financiële diensten, werknemersbetrokkenheid, sociale impact, financiële communicatie en crisisbeheer, met behulp van gepatenteerde sociale, digitale en analytische methodes. Weber Shandwick maakt deel uit van de Interpublic Group (NYSE: IPG). Ga naar http://www.webershandwick.com voor meer informatie.

Weber Shandwick Brussels
Avenue de Cortenbergh 100
B-1000 Brussels